Komandant njemačko-austrijskog bataljona na sjeveru Kosova, potpukovnik Franc Pirker izjavio je danas da je situacija na terenu i dalje napeta i da se ne može isključiti nova eskalacija nasilja.

Pirker je u telefonskoj izjavi za austrijsku agenciju APA rekao da je tretnutno situacija mirna, ali da Srbi sa sjevera Kosova i dalje drže barikade.

Prema njegovim riječima, pošto vojnici KFOR-a narednih dana i nedjelja imaju zadatak "da uspostave i ako je potrebno i unaprijede slobodu kretanja", nova eskalacija se ne može isključiti.

Pirker je, međutim, ocijenio da iza nasilja nisu stajali samo, kako je to ranije rekao austrijski ministar odbrane Norbert Daraboš, huligani iz Srbije, već i lokalno srpsko stanovništvo.

On je hice iz vatrenog oružja, u ponedeljak, pripisao lokalnom stanovništvu, ocjenivši da je za tako nešto potrebno poznavanje lokaliteta i posebnosti terena.

"Ciljano otvaranje vatre na ljude bilo je posebnost sadašnjih sukoba. To do sada još nismo imali", rekao je Pirker.

Podsjećajući da su vojnici spremni da odgovore na nasilje i da imaju odobrenje da u samoodbrani koriste i bojevu municiju, Pirker je ipak rekao da ima "utisak" da ni srpskoj strani ne odgovara eskalacija nasilja i da ona želi da spriječi upotrebu vatrenog oružja.

Pirker je, međutim, ocjenio da je situacija zapala u ćorsokak, pošto su njegovi pregovori sa predsjednikom opštine Zubin Potok, "koji ima veliki uticaj na stanovništvo, pokazali da predsjednik opštine "ima svoju poziciju, a KFOR svoj zadatak".