Predstavnica SAD-a u SB UN, Rose Mary DiCarlo je branila pravo Kosovo na kontrolu svojih granica. Američka ambasadorka je kazala da je Kosovo jedinstveno carinsko tržište i da zbog toga ima pravo da kontroliše svoje granice, optuživši srpske bezbjednosne strukture da se i dalje nelegalno nalaze na sjeveru Kosova.

"Nasilje izvršeno nad KFOR-om treba biti kažnjeno, i moja Vlada je naglasila da je djelovanje KFOR-a bilo u njegovom mandatu", rekla je DiCarlo.

I druge zapadne države su osudile nasilje Srba nad KFOR-om, pozivajući na uklanjanje barikada.

Ministar inostranih poslova Enver Hoxhaj je optužio Srbiju zbog stanja na sjeveru, rekavši da paralelne strukture se sponzoriraju od njih.

"Trenutno stanje na sjeveru Kosova je kompleksno. Ono napada funkcionalnost Kosova kao jednu multuetničku državu, i ovo je ujedno i ozbiljan napad na mir i sigurnost regiona. Status quo se tolerisao od 1999. godine, a ovo je tolerisano suprotno Rezoluciji 1244. U ovim okolnostima, Vlada Srbije je održavala, kontrolirala i sponzorisala jedna ilegalni sistem njihovih struktura. Sigurnosne jedinice i policija kao i paramilitarne strukture kao i odbrambene su i dalje prisutne i operiraju u ovom djelu Kosova", rekao je ministar Hoxhaj.

S druge strane, ministar inostranih poslova Srbije Jeremić je rekao da Priština ne treba da prduzima jednostrane akcije i optužio KFOR i EULEX za potporu kosovskoj vladi na uspostavljanju njenog autoriteta na sjeveru.

Na sjednici je predstavljen redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-moona u kome je on izrazio zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne situacije na Kosovu.