NATO će preuzeti neophodne mjere da osigura bezbjednost na Kosovu, jer je neprihvatljiva upotreba nasilja protiv vojnika KFOR-a, poručio je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju Samuel Locklear.

Locklear je sve strane pozvao na uzdržanost i apelovao na odgovorne političare u regionu da se založe za mir, stabilnost i mirno rješavanje problema i istakao podršku današnjem komentaru situacije predsjednika Srbije Borisa Tadića.

On je optužio "kriminalne elemente" koji su, kako je rekao, protiv KFOR-a upotrijebili malokalibarsko oružje i eksplozivne naprave ručne izrade, na šta su vojnici odgovorili vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem.

"Ljudi koji nanose povrede vojnicima KFOR-a nisu mirni demonstranti ili osobe koje rade na tome da obezbijede dobra rješenja. Ovi kriminalni činovi i bilo koje akcije koje ugrožavaju bezbjedno okruženje nisu prihvatljive", rekao je Locklear na konferenciji sa komandantom KFOR-a Erhardom Drewsom na vojnom aerodromu u Prištini.

Komandant KFOR-a Erhard Drews rekao je da se demonstranti na sjeveru Kosova iz mnogo razloga ne mogu nazvati mirnim, osvrnuvši se na, kako je rekao, "upotrebu lakog oružja, ručnih bombi i molotovljevih koktela koja je dovela do ranjavanja i ozbiljnih povreda jednog broja vojnika KFOR-a".