Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je Srbe sa sjevera Kosova da uklone barikade. Po prvi put od otvaranja krize prije četiri mjeseca iz Beograda je time upućena jasna poruka.

Pomalo neočekivano na skupu o regionalnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, u prisustvu evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem, pod krovom Palate Srbija, Boris Tadić pozvao je Kfor da ne uklanja barikade sa sjevera Kosova jer time ”proizvode nove rizike, ugrožavaju živote ljudi i ne dovode do rješenja“. Potom se obratio sunarodnicima sa "sjevera".


“Političke predstavnike Srba na sjeveru Kosova, koji imaju svoj legitimitet jer su izabrani na izborima, pozivam da učine sve da uklone barikade jer one iznad svega ugrožavaju živote građana, a ne obezbjeđuju da se odbrani niti jedan jedini nacionalni interes. Naprotiv, dovode nas u situaciju da izgubimo svaku mogućnost da branimo osnovne nacionalne interese i na sjeveru Kosova, i na Kosovu uopšte i na međunarodnoj areni“, istakao je Tadić.

U tim trenucima tokom drugog pokušaja održavanja Odbora Skupštine Srbije zaduženog za kosovsko pitanje poslanica iz Zvečana Stojanka Petković nedvosmisleno je upitala “Ko je poslao Srbe na barikade?“

U burnoj raspravi u Parlamentu poslanici su više puta optužili vlast da je podstakla podizanje barikada, a da sada okreće leđa onima kojima je balvane u ruke stavila. Stoga politiku koja se kroji u Beogradu u partiji Vojislava Koštunice otvoreno označavaju kao izdajničku.

“Nisu izdajnici ovi iz ’Preokreta’,“ kazao je poslanik Vladimir Milentijević.

"Preokret" je o nedavno formirani pokret na čelu sa Čedomirom Jovanovićem i Vukom Draškovićem koji se zalažu za kompletni obrt politike prema Kosovu.

“Jer oni, takvi kakvi jesu, jasno vam daju do znanja da ste sve radili ispod stola, ispod žita, da dovedete Kosovo i Metohiju do nezavisnosti“, rekao je Milentijević.

Da li u pokušaju da izbjegne negativan odgovor vezano za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (o čemu se ovih dana konačno odlučuje, a 9. decembra saopštava) ili ni sami, što se čini malo vjerovatnim, nisu slutili da će otpor Srba sa sjevera Kosova biti toliko uporan, razvući se od ljeta do skoro zime i dobiti najradikalnije oblike? Posljednji put u mjestu Jagnjenica.

Da li zaista u vlasti nisu slutili da će se tamošnji lideri toliko osmeliti pa ugostiti i predstavnike organizacije o čijoj zabrani upravo raspravlja Ustavni sud Srbije? Radi se o pokretu “1389“ čiji je predstavnik Miša Vacić, na talasima “Radio Fokusa“, poznatom kao medijskom uporištu desnice, nedavno objasnio:

“Pripadnici Srpskog narodnog pokreta ’1389’ su već dva mjeseca na barikadama. Mi smo dobili na korišćenje od Kriznog štaba četiri sjeverne opštine Kosova i Metohije jednu kuću. Tu smo uspostavili svoj štab i koordinacioni centar, gdje se prihvataju naši pripadnici iz Beograda i svih drugih gradova Srbije koji dolaze na ispomoć loklanim vlastima koje drže barikade“.

Vacić je jedan od pripadnika pokreta protiv koga se vodi sudski postupak i zastupnik je nacionalističke opcije od koje se vladajuće strukture u zemlji, barem deklarativno, distanciraju.

RSE