Kosovo će postati uvaženi član međunarodne zajednice uprkos tome što Beograd blokira priznavanje nezavisnosti, kaže šef diplomatije Kosova, Skender Hyseni.

Hyseni je rekao da je 65 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali je priznao da veliki broj država, među kojima i pet članica Evropske unije, to još nije učinio. On smatra da se neke zemlje uzdržavaju od priznanja nezavisnosti jer čekaju savjetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde, iako veruje da ta presuda neće nužno usloviti njihov stav.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da sud zaključi da kosovska nezavisnost nije u skladu sa međunarodnim pravom, jer u njemu ne postoji nikakvo pravilo ili norma koja zabranjuje proglašenje nezavisnosti nekog entiteta. Zato smo tako sigurni da će sud na kraju zaključiti da proglašenje naše nezavisnosti nije bilo nelegalno", rekao je Hyseni.

"Mi smo uvjereni u nepristrasnost suda i sigurni da će ishod biti pozitivan", istakao je Hyseni.

Među dostignućima ostvarenim poslije proglašenja nezavisnosti Hyseni je pomenuo izgradnju državnih institucija na bazi novog, modernog ustava, članstvo u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, rast bruto društvenog proizvoda i napredak u procesu decentralizacije.

"Mi sarađujemo sa Eulexom i Međunarodnom civilnom kancelarijom kako bi se vladavina zakona ponovo uspostavila. Moram da kažem da, nažalost, Beograd u tome ne pomaže, više puta smo ga pozivali da sarađujemo na pitanjima od značaja za srpsku zajednicu na Kosovu, ali Beograd sve to uslovljava nekim razgovorima o statusu", rekao je Hyseni.

On je istakao da je status Kosova rješen i da je Kosovo nezavisno.

"Nikada se nećemo vratiti razgovorima o statusu, ali smo spremni da razgovaramo o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Hyseni.

Šef kosovske diplomatije je ocjenio da je koncept podjele Kosova trenutno najopasnija ideja kada je riječ o stabilnosti zapadnog Balkana.

"Umesto prekrajanja granica bilo koje članice bivše Jugoslavije, region treba da se okrene procesu integracija i zajedničkoj evropskoj budućnosti, a EU verovatno ne želi da, prijemom zemalja zapadnog Balkana jednog dana naslijedi problem srpskog nepriznavanja kosovske nezavisnosti", izjavio je Hyseni.