Ministar inostranih poslova Austrije Michael Spindelegger ocjenio je da je situacija na Kosovu "dramatično opasna“.

On je najavio da će o stanju na Kosovu razgovarati sa šefom srpske diplomatije i kolegom u Prištini, kako bi oni, prema njegovim riječima, doprinijeli smirivanju situacije u kriznom regionu.

Austrijska vlada je, nakon sjednice, naglasila da su vojnici iz ove zemlje pri KFOR-u dobro pripremljeni za zadatak.

Austrijski kancelar Werner Feiman je rekao da se radi o "jednom opasnom zadatku". Spindelegger je, povodom povređivanja austrijskih vojnika, rekao da nije riječ o problemu sa opremom, već o eskalaciji. Naime, deset vojnika iz Austrije povređeno je u akciji na Jagnjenici, od njih je jedan teže povređen, kako je potvrđeno u Beču i sada je u veštačkoj komi.

Spindelegger je kazao da se ne može u budućnosti isključiti mogućnost djelovanja snajperista i da je zbog toga važno da se stanje smiri. Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček je pozvala da se nasilje na sjeveru Kosova mora pod hitno obustaviti.

Istovremeno je, u saopštenju, osudila "višemjesečne nacionalističke ekscese" i istakla da "Srbija mora ubuduće iskoristiti svoj politički uticaj na sjeveru Kosova. Barikade, prema njenim rečima, moraju biti na miran način uklonjene i Ahtisaarijev plan konačno primjenjen".

Ona je zemlje članice EU pozvala da povećaju pritisak na Srbiju kako bi Beograd urazumio srpske ekstremiste na sjeveru Kosova.

"Srbija ne može ozbiljno da očekuje da će narednih sedmica dobiti status kandidata za EU, dok na njenim granicama eskalira nasilje. Bez okončanja nasilnih sukoba i značajnog poboljšanja susjedskih odnosa između dvije države putem sprovođenja dogovora iz dijaloga, ne može biti statusa kandidata za Srbiju", navela je Lunaček.

U saopštenju se navodi da Lunaček kao i poslanička grupa Zelenih u EP, načelno podržavaju status kandidata za Srbiju, ali da "u EU važi princip - kooperacija umjesto konfrontacije - što mora biti primenjeno i u slučaju Srbije i Kosova".

Šefica poslaničke grupe Zelenih u EP je navela da "modeli autonomije u Evropi i svijetu pokazuju da građanke i građani u autonomnim regionima mogu da očekuju veoma dobre uslove života" i da je, umjesto nasilnih incidenata, potrebno raditi na takvoj "zajedničkoj, boljoj budućnosti sa širokom autonomijom za sjeverno Kosovo u jedinstvenoj državi Kosovo".