Izjave premijera Kosova, Hashima Thaçija date dan prije da je spreman da se sastane sa Srbima sa sjevera kako bi rješili probleme zajedno, od strane opozicije su ocjenjene kao "priznavanje Srbije unutar Kosova", od strane premiejra Thaçija.
S druge strane predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi je rekao da šef Vlade ima ustavna prava da razgovara sa građanima Kosova oko rješavanja njihovih problema.

U intervjuu za srpske medije, premijer Thaçi çe izrazio spremnost za sastajanjem sa građanima sjevera, rekavši da je Vlada Republike Kosova spremna da im pomogne kako bi rješila njihove probleme.

“Želio bih se sastati sa njima i razgovaramo, da se sporazumemo i nađemo rješenje nesporazuma", rekao je premijer Thaçi.

I predsjednik Parlamenta Krasniqi je podržao pravo premijera na razgovore sa Srbima sa sjevera.

“Premijer ima zadatak i obavezu da razgovara sa građanima Republike Kosova. To je njegovo ustavno pravo", rekao je kratno i jasno Krasniqi.

Ali, s druge strane, opozicija smatra da nema mjesta niti za aktuelne pregovore koji se odvijaju u Briselu, a kamoli za nekakve razgovore sa ilegalnim strukturama na sjeveru.

Generalni sekretar LDK-a, Ismet Beqiri je rekao da se ne može razgovarati sa onim ljudima koji su postavili barikade i koji su zapalili granične prelaze, a i koji nisu politički predstavnici, jer su izabrani ilegalno od strane Srbije.

“Znači, ja neću komentarisati šta je rekao gospodin Thaçi, već ću reči svoje mišljenje, trenutno nema prostora niti za pregovore niti sa dešavanjima koja se trenutno odvijaju, takozvani tehnički dijalog, a kamoli da započne razgovor i na neki način da se da legitimitet ljudima, kojima je po mom mišljenju mjesto u zatvoru a ne za pregovaračkim stolom", rekao je Beqiri.

S druge strane, generalni sekretar AAK-a, Burim Ramadani smatra da Vlada ima plan rješavanja situacije na sjeveru, ali je to loš plan za Kosovo i glavni razlog Thaçijeve vlade, prema njegovim riječima je da legalizuje paralelne strukture, preko razgovora sa takozvanim predsjednicima tamošnjih opština.

“Legalizovaće ih, priznaće ih od strane Vlade, znači priznaće im izbore koje je Srbija održala na Kosovu, a koji su za na s ilegalni, a tako su i nazvani od strane Vlade Kosova i međunarodnih mehanizama. Umjesto da traga za ilegalnim strukturama i da ih raspusti, Hashim Thaçi želi razgovarati sa njima, i samim tim ih prizna što bi ih učinilo dijelom Srbije unutar Kosova. Prosto priznaje Srbiju unutar Kosova", rekao je Ramadani

Bilo kako bilo, presdjednik Parlamenta Krasniqi je mišljenja da Srbima sa sjevera treba bolje objasniti doboti koje bi oni imali od Plana Ahtisaarija.

“Razgovori su kako bi se ubjedili građani, uključiće se i ICO kako bi im objasnio jer možda nisu građani tog dijela upoznati sa sadržajem sveukupnog dokumenta o rješavanju statusa Kosova, i zbog toga smatram da postoji dobra saradnja između institucija Kosova i međunarodnih institucija na Kosovu", rekao je Krasniqi.