Inicijativa za progres (INPO) je alarmirala na nejedanakost plata između poslanika Skupštine Kosova i odbornika u Skupštinama opština. Analiza je pokazala da predstavnici građana na lokalnom nivou se tretiraju inferiornije u odnosu na predstavnike na centralnom nivou vezano za beneficije za posao koji obavljaju.

"Dakle, plata poslanika Skupštine Kosova je negdje oko 1500 eura, ili kako bi drugačije rekli 15 puta veća od osnovice člana Skupštine opštine (100 eura). Za sudjelovanje na sjednicama prestižne Skupštine, članovima Skupštine Kosova se plaća po 240 eura, a članovima opštinskih skupština 125 eura. Prema jednostavnoj aritmetici samo kompenzacija za učešće na sjednici Skupštine Kosova je veće u odnosu na sva primanja člana Skupštinje Opštine", stoji u saopštenju INPO-a

I naknade za obavljanje analognih funkcija (predsjednika i potpredsjednika Skupštine, predsjednika komisija) su veoma velike razlike u korist Skupštine Kosova. INPO ocjenjuje da je to samo pokazatelj stanja da lokalnim vlastima nije dato dovoljno pažnje  i nisu im dodjeljena potrebna sredstva za odgovornosti koje daju.

/ Indeksonline /