Poljsku je zahvatilo nezapamćeno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom brzine od čak 120 kilometara na čas, a vetrovi uraganske snage istovremeno pustoše i Skandinaviju.

U nevremenu u Poljskoj povrijeđeno je petero ljudi, a nekoliko desetina kuća je oštećeno. Zbog pokidanih vodova čak 380.000 stanovnika ostalo je bez struje.

Na jugozapadnoj obali Norveške poginule su dvije osobe. U Danskoj je nekoliko osoba lakše povređeno u nevremenu, a u Švedskoj i Finskoj hiljade domaćinstava ostalo je bez struje. Samo nedjelju dana prije toga Skandinavci su mislili da je stiglo proljeće jer su temperature bile sedam stepeni iznad uobičajenih za ovo doba godine.

Na ovaj dramatični klimatski scenario nedavno su upozorili stručnjaci Međunarodnog savjeta za klimatske promene (IPCC). Oni su rekli da Zemlji prijete dosad neviđeni ekstremni vremenski uslovi, koji će bukvalno zbrisati mnoge gradove na planeti. Stručnjaci su posebno istakli opasnost od sve učestalijih toplotnih udara, ali i velikih kišnih oluja, koje upravo pustoše sjever Evrope.