Stručnjaci Centra za javne izvore u Virdžiniji dnevno pregledaju i po pet miliona tvitova i komentara na Face-u...

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati komunikaciju na popularnim društvenim mrežama, poput Facebooka i Twitera. Za to je zaduženo odeljenje Centar za javne izvore (OSC), smješteno u anonimnom industrijskom parku u Virdžiniji, u skromnoj zgradi od cigle.

Govore sve jezike

Centar ima zadatak da nadzire medije - novine, televizije, internet četove, blogove, uključujući i društvene mreže, a stručnjaci dnevno pregledaju i po pet miliona tvitova i komentara na Facebooku. Koliko su informacije koje se tako prikupe važne za američku administraciju govori podatak da se analize prosleđuju direktno u Bijelu kuću.

Tim od nekoliko stotina stručnjaka u OSC, čiji tačan broj nije poznat, usredsređen je na inostranstvo. Njihova glavna karakteristika jeste vrhunsko poznavanje stranih jezika, ali i slenga i lokalnih dijalekata. Na taj način OSC može da nadzire opšte raspoloženje građana od Kine, preko Rusije i Njemačke, pa do Srbije.

Znali za Egipat

Direktor OSC Dag Nakwin tvrdi da su nadzirući društvene mreže dosad prikupili mnogo važnih informacija, koje omogućavaju čak i predviđanje revolucija.

"Recimo, znali smo da će se Egipćani pobuniti, ali nismo znali kad će se to tačno dogoditi. Procjenili smo da će društvene mreže u zemljama kao što je Egipat biti od velike važnosti, odnosno da će biti velika pretnja vladajućem režimu" rekao je Nakwin za agenciju Associated Press.

Prema njegovim riječima, najuspješniji analitičari znaju da pronađu podatke za koje drugi ne znaju da uopšte postoje.
 
Počelo je od Irana

Centar za javne izvore CIA osnovan je nakon napada na Svijetski trgovinski centar u Njujorku 2001, a prioritet mu je borba protiv terorizma. S praćenjem društvenih mreža Centar je počeo pošto je Twiter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009, kad su hiljade ljudi demonstrirale protiv rezultata izbora na kojima je ponovno pobedio Mahmud Ahmadinedžad.