U Bujanovcu i Preševu danas će biti održani protesti povodom praznika Dana albanske zastave sa zahtjevom da državni organi Srbije i međunarodna zajednica omoguće slobodnu upotrebu nacionalnog simbola Albanaca, izjavio je danas predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu.

Musliu je agenciji Beta rekao da će protest u Bujanovcu početi tačno u podne ispred zgrade Doma kulture u centru grada, gdje će biti izneti i obrazloženi zahtevi za slobodnu upotrebu simbola Albanaca.

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kazao je agenciji Beta da će protest u Preševu početi u 13.00 ispred zgrade opštine, takođe sa zahtjevom da se odobri slobodna upotreba simbola Albanaca.

Proteste u Bujanovcu i Preševu organizuju albanske političke partije.

Prvi put ove godine za obilježavanje dana zastave u Bujanovcu i Preševu nisu pripremljene i prigodne priredbe, kako je bilo uobičajeno prethodnih godina.

Dan zastave je nacionalni praznik Albanije, a prema objašnjenju političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa, to je i praznik svih Albanaca bez obzira gdje žive.  

Na dan zastave uobičajeno je da se na zgradama opština u Preševu i Bujanovcu, uz prisustvo albanskih političkih predstavnika, istakne i albanska zastava pored srpske.

Prethodnih godina obilježavanje dana zastave u Bujanovcu i Preševu bilo je propraćeno i incidentima.