Danas se u svim albanskim zemljama, ali i u dijaspori, obilježava 99-o godišnjica neovisnosti Albanije. Glavne proslave se održavaju u Vlori, Tirani, Prištini i Skopju, a gradovi su ukrašeni nacionalnim zastavama.


U znaku  obilježavanja 28. novembra, predsjednik Albanije Bamir Topi, prisustvovće svečanosti koja se održava u Vlori, dok je premijer Albanije Sali Berisha i predsjednica Parlamenta Josefina Topalli odati počast na groblju heroja memorijalnom centru "Majka Albanija" u Tirani. Oporzicioni čelnik Edi Rama, je odlučio obilježiti 28. novembar na Kosovu.

I u Prištini će biti proslave, iako nije u organizaciji državnih institucija. Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga nije potvrdila svoje sudjelovanje u bilo kojoj aktivnosti, dok je predsjednik Krasniqi, kao i svake godine, i ovaj put je odlučio posjetiti Prekaze koje organizuje proslavu pvodom 28. novembra.

Tokom dana u Prištini će biti brojne aktivnosti kao što su koncerti, naučne tribine, sajam domaćih proizvoda i mnoge druge aktivnosti.

I u Makedonije su najavljene niz aktivnosti u povodu obilježavanja Dana zastave. Gotovo sve opštine sa albanskom većinom organiziraju razne manifestacije u povodu 99-te godišnjice. U Skoplju će biti organiziran koncert na trga "Skanderbeg", u organizaciji Pokreta "Probudi se",  studentskog udruženja "Dardanija", a uz pomoć opštine Čair i Ministarstva ekonomije. Na Institutu za albansku kulturnu baštinu najavljene su književne svečanosti.

RTK