Opasnost stiže iz Afrike! Rijetka vrsta HIV postojala je samo u Africi, a sad počela da osvaja i Stari kontinent...

Novi virus proširio se do Francuske, a dokaz za to je pacijent koji je u januaru ove godine primljen u parisku bolnicu „Sveti Luj“ s nateklim limfnim žlijezdama, osipom, groznicom i genitalnim čirevima. Kod njega je utvrđen visok nivo HIV, ali u početku nije moglo da se utvrdi o kojoj vrsti je riječ.

Nakon što se pacijentu pojavila facijalna paraliza, ljekari su pretpostavili da je riječ o HIV „N grupi“, a ispitivanjem njegove seksualne historije zaključili su da je vjerovatno zaražen u Togu, gdje je prije toga boravio i imao seksualnog partnera.

Simptom ove infekcije je i ubrzano slabljenje imunološkog sistema, što se analizom krvi može utvrditi na osnovu broja bijelih krvnih zrnaca. Francuski stručnjaci apeluju da epidemiološki nadzor mora da se pojača, a dotični pacijent je dokaz da se virus proširio i van Kameruna.

 Ova podvrsta virusa otkrivena je u zapadnoafričkoj zemlji Kamerun 1998. godine, a dosad je registrovano 12.000 inficiranih. Stručnjaci pretpostavljaju da je novi virus dospeo u ljude jer su seljaci s juga države jeli meso zaraženog šimpanze.