Predstavnici takozvanih Skupština zajednica opština Srba sa Kosova su danas održali sastanak i zatražili od predsjednika Srbije Borisa Tadića, od zamjenika premijera Ivice Dačića, kao i šefa srpskog pregovaračkog tima u dijalogu Kosovo - Srbija, Birislava Stefanovića kako stoji "da prstanu da sklapaju dogovore sa albanskom stranom, na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa".

Delegati su naveli da je za Srbe na Kosovu jedino prihvatljivo rješenje vraćanje stanja na "administrativnim" prelazima Brnjak i Jarinje na period od prije 25. jula, što je i u skladu sa Deklaracijom Skupštine Srbije, usvojenom 30 jula.

Skupština zajednica opština je podržala odluke odbornika sa sjevera da svi dogovori i sporazumi koje je postigao Stefanović neće biti primenjivani na Kosovu dokle god je to moguće i da je naročito nedopustiv bilo kakav sporazum o integrisanom upravljanju carinom.

Na sjednici je rečeno i da je skupština ovlastila advokatski tim od tridesetak advokata, na čelu sa Goranom Petronijevićem, da preduzmu zakonske radnje protiv Stefanovića, za koga tvrde da svojim delovanjem krši Ustav Srbije.

Osuđeni su i, kako se navodi, "nekorektni postupci predsjednika Srbije Borisa Tadića prema pojedinim predsjednicima sa sjevera Kosova kao i disciplinovanje poslanika iz redova vladajuće koalicije koji su stali na stranu naroda".

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da se prijedlog ministra inostranih poslova Švedske Carla Bildta o uporednim razgovorima vjerovatno odnosi na neki oblik plana "Ahtisaari plus", ali da je svaki oblik tog plana neprihvatljiv za Srbe na Kosovu.