Nova runda dijaloga izmeđui Prištine i Beograda trebalo bi da se održi u srijedu. Zvanično, datum još nije utvrđen, saznaju Novosti iz izvora u Evropskom savjetu.

"Nastavićemo tamo gde smo stali", objašnjavaju u zgradi "Justus Lipsijus" šta će biti teme. "Na dnevnom redu će biti regionalna saradnja, učešće Kosova na regionalnim forumima i, naravno, razgovor o primjeni do sada postignutih sporazuma. Želimo da se uvjerimo da će se ono što je dogovoreno sprovoditi i u praksi."

Na stolu će se između predstavnika dva pregovaračka tima naći i vruća tema "integrisanog upravljanja granicama", koja je trenutno i najveći kamen spoticanja u pokušaju da se ostvare dodatni dogovori.

Izvori bliski dijalogu ističu da se, u tom smislu, intenzivno traži formula koja bi mogla da zadovolji obje strane.

U Evropskom savjetu naglašavaju da je prošlog puta bilo napretka, ali ne u onoj mjeri koju su očekivali.

Napominje se da je taj napredak neophodan da bi Srbija mogla dalje da napreduje u procesu evropskih integracija i sačuva nade da bi na predstojećem Evropskom savjetu 9. decembra mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Zemlje članice, uključujući i Njemačku, spremne su da pristanu na ovaj korak, ali samo pod uslovom da sa slijedećeg sastanka pregovaračkih timova Beograda i Prištine stignu vijesti koje će ih zadovoljiti.

To je i jedan od razloga zbog čega se timovi, koji su se posljednji put vidjeli prošle nedjelje, sastaju u tako kratkom roku, u susret evropskom samitu.

Drugi razlog je namjera da se nadoknadi vrijeme izgubljeno zbog zastoja u pregovorima u prethodna dva mjeseca, pišu Novosti.