Kriminalne grupe na sjeveru napadu KFOR, uvijaju policajce i nastavljaju da žive miran život. Dok imaju barikade na putevima, predstavnici ovih grupa ne moraju se brinuti da će biti uhapšeni od strane EUELEX-a. Misiji EU je onemogućeno obavljanje bilo kakve operacije i, nema rezultata, povodom istrage o ubistvu policajca Envera Zymberija, istrage o dva napada na KFOR i oni ostaju samo na istrazi. 25 slučajeva organiziranog kriminala su pod istragom EULEX-a. Ali iako postoji potpora od svih faktora, osim onih koji su osumnjičeni, još se nije desilo nijedno hapšenje.
Glasnogovrnik EULEX-a, Francoise Lambert, je rekao da "Koha Ditore" da je misiji otežano kretanje.

"Zbog aktuelne situacije na sjeveru i uticaj ove situacije na kapacitet EULEX-a o slobodnoj kretanji, misija ima veoma teške uslove da vrši operacije  i ostale procedure vezane za vladavinu zakona, osobito u Okružnom sudu u Mitrovici. To bi trebalo imati uvijek na umu kad god se pomisli na hapešnje", rekao je Lambert.

Prema njezinim riječima, više od KFOR-a i EULEX-a koji pate zbog ove situacije su zajednice koje žive tamo, zbog izolacije i zbog zaoštravanja mogućnost da oni budu branjeni.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, tokom govora u Londonu, prošle sedmice, optužio je EULEX zbog nemogućnosti. On je pozvao međunarodnu misiju na Kosovu da uhapse osumnjičene ili ukoliko ne mogu to da "dopuste srpskim vlastima da to urade".