Švedski ministar spoljnih Carl Bildt predložio je da EU pokrene nove pregovore, pored onih koji su već u toku, čija tema bi bio sjever Kosova.

U pismu koje je Bildt poslao visokoj predstavnici EU-a za spoljnu politku i bezbjednost Catherine Ashton i komesaru za proširenje Stefanu Fileu stoji da je sjever Kosova danas podjeljeniji nego ikad i da se zbog toga EU nalazi pred dvostrukim izazovom - da insistira da ne dođe do podjele Kosova ali i da bude realna u traženju rješenja za sjever Kosova.

U pismu, u koje je "Koha ditore" imao uvid, Bildt navodi da je "potreban bolji pristup prema srpskoj zajednici na Kosovu".

Šef švedske diplomatije zahtjeva modifikaciju dijaloga u Briselu kako bi se pregovaralo o sjeveru Kosova “izvan suženih etničkih pitanja”.

“Napredak sigurno stoji u daljem dijalogu o sjeveru između Prištine i Beograda i ja vjerujem da je došlo vrijeme da se pokrenemo i da odemo malo dalje od tesno definisanih tehničkih pitanja”, navodi se u pismu Bildta, koje je napisano 17. novembra.

Istovremeno, Bildt zahtjeva da nezavisno od dijaloga u Briselu, Evropska komisija inicira još jedan dijalog sa Kosovom na temu sjevera Kosova, jer je potrebno više pažnje posvetiti prema srpskoj zajednici na Kosovu.