Prije 68. godina, na dan 25. i 26. novembra 1943. godine u Vrcar Vakufu, održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine - ZAVNOBiH-a. Za vrijeme njemačke okupacije, po nevremenu i velikoj zimi, delegati svih bh. naroda su se probijali gladni i promrzli da bi tamo stigli i donijeli važne odluke i tako položili temelje državnosti Bosne i Hercegovine. Tog dana, 25. novembra, donesena je odluka, ističemo, naroda BiH, da njihova zemlja, njihova domovina, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Bošnjaka (tada Muslimana), Srba i Hrvata.

Dan državnosti BiH koji su izglasali 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda, potvrdio je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet.

Svejdoci smo da je Bosna i Hercegovina već dvadeset godina na udaru razbijačke veliko-nacionalističke politike i zločinačko-genocidnih snaga sa kojima se dirigira iz tzv. centra moći iz bh. okruženja. Unotač tome, želimo sretan Dan državnosti svima onima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom jedinom domovinom! Istovremeno pozivamo sve njene sinove i kćeri da zajedničkim snagama složno zaustavimo sve fašističko-nacističke pokrete i udruge koje marširaju zemljom Bosnom i Hercegovinom, koji otvoreno šire međunacionalnu i međuvjersku mržnju i predstavljaju prijatenju suverenitetu i državotvornosti BiH, na šta vlasti u našoj domovini i međunarodna zajednica već godinama šute, mirno čekajući da se ponovi agresija, genocid, logori, silovanja, progoni i pogromi. Ne dozovlimo da nam neki novi "Daytoni" rješavaju sudbinu i uređuju našu domovinu.

Redakcija Info-ks.net!