Zaštiti se kako znaš. Tokom krvavih protesta u Egiptu pojedini demonstranti bili više nego dosjetljivi u pokušaju da se zaštite od policijske brutalnosti.

Egipatski glavni grad Kairo prethodnih dana bio je poprište krvavih sukoba demonstranata i policije u kojima je poginula najmanje 41 osoba, a povređeno je više od 2.000 ljudi. Pored dramatičnih slika sa trga Tahrir, svijet su obišle i fotografije krajnje praktičnih Egipćana, koji su se na najrazličitije načine štitili od policijskih pendreka, gumenih i pravih metaka, kamenica, suzavca...

Učesnici u protestima nosili su gas-maske, marame, naočare za plivanje, pa i maske za ronjenje, kako bi se zaštitili od suzavca. Neki su na glavi nosili metalne kofe i lonce, kao i kartone za jaja, da bi se sačuvali od kamenica i gumenih metaka. Pojedinima to nije bilo dovoljno, pa su pravili štitove od lima, a neki su čak čupali i staklena vrata s prodavnica.
Inače, hiljade Egipćana i juče su se okupile na centralnom kairskom trgu Tahrir tražeći odlazak vladajućeg vojnog savjeta. Novi masovni skup demonstranata dolazi poslije primirja koje su u četvrtak u ponoć postigle snage bezbjednosti sa demonstrantima, koji i dalje drže blokade u glavnoj ulici.

„Poslednja šansa je u petak... stabilnost ili haos“, poruka je s naslovne strane državnog dnevnog lista Ahrama koja jasno odslikava stanje u zemlji poslije krvavih sukoba započetih u subotu.