Odnosi Vašingtona i Moskve zbog Sirije i raketnog štita u Evropi sve više podsjećaju na 1946. godinu...

Tenzije između Rusije i SAD sve više rastu, a američki mediji konstatuju da situacija podsjeća na hladni rat vođen između dvije države od 1945. do 1991. Najnovije političke nesuglasice vezane su za postavljanje američkog antiraketnog štita u Evropi i različite stavove o rješavanju krize u Siriji.

U toj arapskoj zemlji demonstracije protiv predsjednika Bashara el Asada traju od marta, a SAD i Francuska traže podršku za intervenciju NATO. Tome, ali i sankcijama protiv te zemlje, oštro se protive Rusija i Kina.

Sirija, koja ne može sama da se brani protiv snaga NATO jer joj je naoružanje zastarelo i nema ga dovoljno, ima rusku podršku. Mnogi analitičari smatraju da bi bez ruske pomoći Sirija bila sravnjena sa zemljom.

Tako je Rusija u vode Sirije, u kojoj ima vojnu bazu od 1971, poslala svoje ratne brodove u namjeri da spriječi bilo kakvu misiju Alijanse, a svoj veliki nosač aviona poslale su i SAD. Iako američki zvaničnici tvrde da je brod krenuo kući s Bliskog istoka, mediji navode da to nije tačno i da će se stacionirati u sirijskim vodama.

Ujedno, Rusija je u Siriju poslala rakete zemlja - vazduh S-300, koje su dugog dometa i koje bi mogle da posluže u slučaju uvođenja zone neletenja, za šta se SAD zalažu, kao i u Libiji.

Pored toga, američki mediji navode da je aktivnost ruskih špijuna na teritoriji SAD jednako snažna kao u vrijeme hladnog rata. Uz to, dodaju, glavni sporazumi između dvije države više se ne poštuju, a primjer za to jeste činjenica da SAD odustaju od sporazuma prema kojem nadgledaju konvencionalne oružane snage u Evropi.

Američki mediji takođe navode da dok SAD troše milijarde dolara na ratove u Iraku i Avganistanu, Rusija gradi mrežu podzemnih bunkera i skloništa. Na primjer, samo u Moskvi je napravljeno oko 5.000 skloništa sa ciljem da skoro cijela populacije grada može da se skloni u njih u slučaju bombardovanja, i to za svega nekoliko minuta.

Uz to, Amerikanci naglašavaju i to da premijer Rusije Vladimir Putin pravi novi SSSR, navodeći nedavno sklopljenu ekonomsku uniju između tri bivše sovjetske republike Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.