Vlasti u Prištini neće jednostrano djelovati kada je riječ o uklanjanu barikada na sjeveru Kosova, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.

Po njemu, taj zadatak je prepušten Kforu.

Rexhepi je rekao Tanjugu da su se kosovske vlasti, po pitanju barikada na sjeveru, povukle zbog "političkih animoziteta" i da su taj posao prepustili međunarodnim snagama.

Prema njegovim riječima, postoji koordinacija vlasti u Prištini i Kfora, kao i da je neprihvatljivo da se stanje na sjeveru nastavi, jer postoje problemi u snabdjevavnju međunarodnih snaga, građana, koji su, kako tvrdi, taoci "grupe kriminalaca".

Kosovske vlasti od Kfora traže da se situacija na sjeveru Kosova smiri, rekao je on i naglasio da oni ne mogu naređivati međunarodnim snagama.

"Ne možemo još dugo čekati da se vrati normalno stanje. Tako, na primjer, nismo više u stanju da preko Eulexa obavimo hapšenja kriminalaca za kojima je raspisana poternica“, objasnio je Rexhepi ističući da se zakon mora uspostaviti na sjeveru Kosova.

"Međutim, za sada nećemo jednostrano djelovati“, poručio je on podsjećajući da je u mandatu Kfora da se brine o bezbjednosti svih građana na Kosovu, kao i slobodi kretanja.

Kada je riječ o jučerašnjem sukobu Kfora i građana na barikadi na Dudinom Kršu, na teritoriji opštine Zvečan, u mjestu Rudare, Rexhepi je ocjenio da Kfor mora odgovoriti primjenom sile u slučaju da bude napadnut.

On je podsjetio da je Kfor do sada upotrebljavao suzavac i gumene metke, ali, tvrdi Rexhepi, mora upotrebiti i oružje ako bude napadnut granatama i mecima, poručio je on.