Uprkos pozivima zvaničnog Beograda i lidera ilegalnih srpskih opština na sjeveru Kosova da bojkotuju institucije Kosova, Srbi sa sjevera se vrlo često ne odazivaju na te pozive.

Građani Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i sjevernog dijela Mitrovice, blokirani barikadama već nekoliko mjeseci ne ustručavaju se da podižu dokumenta Republike Kosova.

U naselju Bošnjačka mahala, koje se nalazi u sjevernom djelu Mitrovice nastavlja sa radom "Centar za civlnu službu". Od avgusta mjeseca do kraja oktobra izdato je hiljadu i 127 kosovskih dokumenata.

Funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Blerim Camaj izjavio je da je najveći broj zahtjeva za dobijanje kosovskih ličnih karata pristigao u avgustu.

"Uprkos barikadama i napetostima, Srbi i dalje podižu dokumenta Republike Kosova.U avgustu su izdate 636 lične karte, u septembru 342 i u oktobru mjesecu 149. Pasoše je podiglo 11 srpskih državljana. Napeta situacija i pozivi Beograda nisu uticali“, kazao je Camaj.

Otvaranje Kancelarije za civilnu registraciju u naselju Bošnjačka mahala na početku jula 2010. godine bilo je onemogućavano od strane jednog broja Srba, koji su se bili okupili u ovom djelu Mitrovice kako bi protestovali, a bilo je i eksplozija i pucnjeva iz vatrenog oružja.

Ova kancelarija je postala popularna zbog toga što za razliku od drugih državnih organa Kosova čuva identitet podnosioca zahtjeva za dokumenta zbog bezbjednosnih razloga.