Dačićev stav prija svima, ali se plašim da je riječ o korišćenju Kosova u dnevnopolitičke svrhe, poručio je ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović, prenosi beogradski Press.

Stav ministra policije Srbije Ivice Dačića da Srbija ne smije da kaže da neće da ratuje za Kosovo kako ne bi narušila ravnotežu straha dobio je podršku naprednjaka i radikala.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže za Press da „takav Dačićev stav prija svima", ali da se plaši da je reč o „korišćenju Kosova u predizborne svrhe".
Bogdanović ističe da podržava ideju da svim sredstvima treba braniti ljude na Kosovu.

"Međutim, očigledno je da je počela kampanja i da je na dijelu ono na šta sam stalno upozoravao i čega sam se plašio, a to je korišćenje Kosova u dnevnopolitičke svrhe", kazao je Bogdanović.

Predrag Simić, profesor FPN, kaže da je Dačićeva poruka upućena prvenstveno potencijalnim biračima, a ne spoljnim faktorima koji odlučuju o sudbini Kosova.

"Dačićeva izjava upućena je biračkom tijelu koje je negativno reagovalo na poruke predsjednika Tadića i ministra Šutanovca da Srbija više neće ratovati. Ta formulacija, međutim, nije djelovala dovoljno ubjedljivo u trenutku kada Srbija strepi zbog 9. decembra i odluke Savjeta EU o kandidaturi upravo zbog problema oko Kosova", zaključuje Simić. 

Pohvale na račun izjava lidera Socijalističke partije Srbije stigle su i iz redova Srpske napredne stranke. Član predsedništva SNS Borislav Pelević kaže da su stavovi o Kosovu koje je Dačić izneo potpuno u saglasnosti sa interesima Srbije.

"Tako se ponaša pravi državnik. Treba odlučno reći da Srbija ne želi rat, ali hoće da zaštiti svoje građane na cijeloj državnoj teritoriji. Time bismo poslali poruku svim Srbima sa sjevera, kao i iz ostalih delova Kosova, ali bismo i javno pokazali volju da branimo svoj narod, i međunarodnoj zajednici i Hashimu Thaçiju", tvrdi Pelević.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da ne postoji nijedna država koja će reći da ne može da brani svoje granice i svoj narod. On ipak ističe da u ovom momentu Srbija ne može da ulazi u rat, već mora da učini sve što može da se održi okvir koji je sadržan u Rezoluciji 1244.

"Ne mora Ivica Dačić da ratuje, ali ne treba ni da pravi dogovore sa UNMIK-om koji Kosovu daju prerogative državnosti, kao što su tablice, carina i druga takozvana administrativna pitanja. Očigledno je kod Dačića skala stavova jako velika i ide iz krajnosti u krajnost, od podjele Kosova, do rata", objašnjava Todorović za Press, prenosi Koha Ditore.