U Regionalnoj bolnici u Prizrenu instrumenti u operacionim salama su dotrajali. Ljekari kažu da raditi sa dotrajalim aparatima je veoma teško zbog toga što oni uzrokuju komplikacije tokom operacija...

"Osim što uzrokuje velike probleme hirurzima tokom rada, također može uzrokovati brojne komplikacije tokom operacija koje mogu ugroziti život pacijenata i obje su ujedno i uzrok različitih komplikacija nakon operacija koje zahtjevaju dugo i skupo liječenje, a ponekad završi i sa smrtnim ishodom", podvukao je Hatim Baxhaku - načelnik Odjeljenja za hirurgiju.

A s druge strane, direktor ove institucije, Muzafer Kalenderi, kaže da sa budžetom koji bolnica ima je veoma teško osigurati nove instrumente.

"Nedostatak budžeta je donio probleme, znam da se odjeljenje hirurgije suočava sa velikim problemima i tokom ova dva mjeseca pripremićemo popis instrumenata i dodatnih djelova endoskopije koji su preko potrebni za funkcioniranje sala", kazao je Kalenderi.

Međutim, on napominje da je Ministarstvo zdravstva obećalo da budžetom za 2012-2014 će biti osigurani novi instrumenti.

Ministarstvo zdravstva, kaže da su za 2012, Regionalnoj bolnici u Prizrenu odobreni projekti za održavanje i servisiranje opreme i druga tri projekta koji imaju veze saopremanjem novih instrumenata za intenzivno liječenje. Oni će ukupno koštati 300 hiljada eura.