Komandant KFOR-a, general Erhard Drewes nije isključio mogućnost eskalacije sukoba na Kosovu, ističući da bi širenje sukoba mogle da izazovu interesni krugovi sa sjevera Kosova.

"Do toga može doći ako bi interesni krugovi sa sjevera Kosova, koji u tome imaju interes, mogli da budi izazivači sukoba što bi moglo Vladu Kosova natjerati da izgubi strpljenje i pokuša da uspostavi puni autoritet, takođe i na sjeveru Kosova", rekao je general Drewes. 

"To treba da bude spriječeno", rekao je Drewes u intervjuu objavljenom na sajtu njemačkog Bundesvera, ističući da se to, u svakom slučaju, neće desiti zbog neadekvatnog djelovanja KFOR-a.

Upitan zašto KFOR ne uklanja barikade na sjeveru Kosova, Drewes je odgovorio da on nema zabranu uklanjanja barikada, ali da "uklanjanje barikada bez taktičkog cilja ne vodi nikuda" i da je "uvijek povezano sa rizicima po život, i to manje za vojnike KFOR-a, a više za ljude na barikadama".

Na pitanje da li će 2012. godine biti smanjen broj vojnika KFOR-a, general je odgovorio da to ne zavisi od kalendara već od situacije. "Sve dok se situacija ne razvija u pozitivnom smijeru, postoji saglasnost da dalje smanjenje trupa sada nije moguće'', rekao je njemački general.

Drewes je rekao da otpor srpskog naroda na sjeveru Kosova "pothranjuje" više faktora.

Jedan od faktora je svijest "svih srpskih građana i lokalnih vođa da pripadaju Srbiji, a ne državi Kosovo", naveo je njemački general, dodajući da se to nije promenilo u proteklih 12 godina.

Kao drugi element, Drewes je naveo privredne kriminalne strukture.

On je kazao da želi trajno političko rješenje za sjever Kosova, kao i približavanje Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

"Želim političko rješenje za sjever Kosova, koje će zadovoljiti sve strane. To je i želja više od 90 odsto ljudi Kosova. Želim i približavanje Kosova i Srbije Evropi i zbog poboljšanja ekonomskih uslova'', rekao je Drewes.