Kosovo očekuje potporu Hrvatske u daljnjem procesu priznanja neovisnosti i primanju te najmlađe europske države u međunarodne institucije, izjavio je u srijedu u Prištini predsjednik kosovske skupštine Jakup Krasniqi na sjednici parlamenta u povodu posjete predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

'Zahvalni smo na solidarnosti prijateljskoga hrvatskog naroda i očekujemo nastavak pomoći za međunarodno priznanje, uključujući i potporu za članstvo u međunarodnim institucijama', rekao je Krasniqi obraćajući se parlamentarcima i hrvatskom izaslanstvu.

Istaknuvši zadovoljstvo što govori pred skupštinom neovisnoga Kosova, Bebić je rekao da je na kraju mandata ovoga saziva Sabora došao pružiti potporu ovoj prijateljskoj državi.

'Želim jasno naglasiti da Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija', rekao je Bebić i ocijenio da je za rješenje otvorenih pitanja sa Srbijom potrebna jača suradnja Prištine i Beograda.

I Krasniqi i Bebić u svojim su govorima istaknuli važnost zaštite kosovske manjine u Hrvatskoj i hrvatske na Kosovu, pri čemu je predsjednik kosovskog parlamenta iznio stajalište da bi u skorim promjenama ustava malobrojnu hrvatsku zajednicu trebalo priznati kao nacionalnu manjinu.

Susret sa zastupnicima iz redova manjina

Parlamentarna delegacija Hrvatske na čelu sa Lukom Bebićem sastala se i sa zastupnicima u parlamentu Kosova iz redova manjinskih zajednica.

Hamza Balje i Emilija Redžepi, zastupnici u Parlamentu Kosova ispred bošnjačke zajednice su u razgovoru sa kolegama iz Hrvatske istakli poštivanje prava manjina u Hrvatskoj te da bi se ta iskustva mogla prenijeti i na Kosovu.
    
Šefko Tanković, zastupnik iz redova bošnjačke zajednice u Hrvatskoj je rekao da  manjine nikako ne treba da budu teret jedne države, nego njihovo blago i prednost na putu ka Evropskoj Uniji.

"Manjine su političari Kosova koji sa širokom i bogatom lepezom kulturnih, tradicionalnih i vjerskih nasljeđa predstavljaju svoju zemlju u inozemstvu, koji daju pravu sliku i stvaraju pozitivnu klimu o multinacionalnom i multikulturalnom Kosovu", istakao je Tanković.  
  
Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji sa Hrvatskom, posebno o turizmu, gdje Hrvatska danas na tom polju prednjači u regionu, pa i šire. 

Hamza Balje je izneo podatke o prirodnoj ljepoti Šar-planine kao ogroman kapacitet za razvoj turizma, stočarstva i poljoprivrede, o neiskorišćenim resursima na Šari, a ujedno je ponudio otvorenu saradnju Hrvatskim investitorima da dođu i investiraju na Kosovu.

Svi su bili saglasni da se ovakvi razgovori moraju voditi češće i da su samo dotaknute neke  od tema koje bi trebalo da prodube odnose izmeu dveju Republika - Hrvatske i Kosova.
  
Na kraju je upućen i poziv predsjednika hrvatskog sabora Luke Bebića kosovskim parlamentarcima o posjeti Hrvatskoj.