Krenulo je... Arapske zemlje i SAD spremne da uspostave zonu zabrane lijeta iznad Sirije, što verovatno znači oružani sukob...

Arapske države i SAD dogovorile su se da uspostave zonu zabranjenih letova iznad Sirije, javljaju kuvajtski mediji. Akcija će proteći slično kao u Libiji, a njen cilj je svrgavanje predsjednika Sirije Bashara el Asada, pod izgovorom „spriječavanja humanitarne katastrofe“.

Zonu zabranjenih letova, prema izvorima sajta Prieson planet, obezbjeđivaće arapski avioni, uz pomoć turske avijacije i američku logističku pomoć.

Scenario intervencije će biti sljedeći: Arapska liga će prvo donijeti odluku o uvođenju zone zabranjenih letova zbog zaštite civila u Siriji, poslije čega će početi bombardovanje vojske Sirije iz aviona i sa ratnih brodova.

U Siriji neće biti zabranjeni samo letovi, kao u Libiji, nego će sirijskoj vojsci biti zabranjeno i pomjeranje tenkova, transportera i artiljerije, a svaki takav potez biće povod za bombardovanje.

Kad napad na Siriju počne, treba očekivati reakciju Irana, koji je najavio da će svaki napad na Siriju biti shvaćen kao provokacija na koju mora da se odgovori.

Tenzija u regionu porasla je prošle nedjelje, kada su ruski ratni brodovi uplovili u teritorijalne vode Sirije, u pokušaju da odvrate NATO od mješanja u konflikt. Analitičari smatraju da bi bez ruske pomoći Sirija bila lak zalogaj za NATO i saveznike.

U Siriji već osam mjeseci traju protesti za svrgavanje predsjednika Asada, na koje on, prema izvještajima zapadnih medija, odgovara silom. Kao što je bilo i u Libiji, zapadni mediji prenose sve detalje o žrtvama na strani pobunjenika, odnosno demonstranata, dok se o zločinima nad pristalicama Asada ne govori i ne piše.