Turski predsednik Abdulah Gül rekao je u Ankari predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu da će Turska nastaviti da pruža svu neophodnu podršku Kosovu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Gül je rekao da bi odnosi Kosova i Srbije trebalo da budu zasnovani na dijalogu i uzajamnom razumevanju, preneo je turski list Hüriyet. "Vjerujemo da će, kada dođe vrijeme, Kosovo snažno zauzeti svoje mjesto u evropskim i atlantskim strukturama, u NATO i EU", rekao je Gül, prenosi Hüriyet na svojoj internet stranici.

Gül je rekao da se razmatra partnerstvo Kosova s Međunarodnim monetarnim fondom i Svijetskom bankom i dodao da je Turska zbog toga ponosna.

Navodeći da su u posljednjih 20 godina na Balkanu nastale nove države i da je Kosovo poslijednja od njih, Gül je izrazio uvjerenje da je neophodno poštovati nezavisnost svake zemlje i raditi na poboljsanju susjedskih odnosa kao osnove prijateljstva i mira.

Gül je rekao da su stabilnost i bezbjednost na Balkanu značajni za Tursku.

"Podrška Turske nezavisnosti Kosova i našim naporima da ponudimo bolju budućnost našim građanima dio je naše historije", rekao je Sejdiju, dodajući da su Turci na Kosovu i građani Kosova u Turskoj "zlatni most suradnje i prijateljstva" dvije zemlje.

Sejdiju je izrazio nadu da će Turska nastaviti da podržava nova priznanja nezavisnosti Kosova, kao i približavanje Kosova i EU i NATO.

On je izrazio zahvalnost zbog doprinosa Turske snagama NATO na Kosovu.

Pored sastanka s Gülom, Sejdiu bi trebao da razgovara i s predsednikom parlamenta, premijerom Recepom Taipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Turske i drugim visokim zvaničnicima te zemlje.