Ministar Inostranih poslova Kosova, Enver Hoxhaj je u intervjuu za austrijski dnevnik “Die Presse” optužio Srbiju zbog podizanja tenzija na sigurnost u sjevernom djelu Kosova.

Komentarišući izjave predstavnika Srbije i predstavnika paralelnih struktura oko proglašenja "nezavisnosti" sjevernog djela Kosova, šef diplomatije je ova upozorenja nazvao apsurdnim.

"To su apsurdne izjave. Paralelne strukture, nezakonite i kriminalne, finansijski potpomognute od strane Beograda nastoje ucjeniti međunarodnu zajednicu. Ove ilegalne paralelne strukture Srbije, sada već 12 godina drže Srbe kao taoce, sprečavajući njihovo učešće u demokratske institucije Kosova. Krajnje je vrijeme da Srbija rasformira ove strukture", rekao je Hoxhaj.

On je potencirao da na sjeveru ne postoji konflikt između Vlade Kosova i Srba. Prema riječima Hoxhaja tamo je jedna mala grupa ljudi koji rade u ime Beograda i masovno se finansiraju od strane Beograda.

"Sav novac koji Srbija dobija od strane Evropske zajednice, praktično se sliva na Kosovu, kako bis e očuvao status quo", rekao je on.

Osvrnuvši se na izjavu ministra Unutrašnjih poslova Srbije, Ivice Dačića šef kosovske diplomatije je rekao da su ovo ideje iz vrmena Miloševića.

"Na Balkanu, ove ideje su donijele samo rat, etničko čišćenje i tugu. Mi smo protiv jednonacionalne države na Balkanu, to će otvoriti Pandorinu kutiju. Ovo bi se moglo propratiti i međuetničkim konfliktima i u drugim državama kao u Makedoniji, Srbiji a i Bosni i Hercegovini", podvukao je Hoxhaj.