Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Miroslav Lajčak izjavio je da je dijalog Prištine i Beograda izuzetno važan i da bi u njega trebalo uključiti više političkih pitanja.

"To je prvi i jedini kanal direktne komunikacije Prištine i Beograda i mislim da je u interesu svih da održe i ojačaju taj kanal", rekao je Lajčak za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, to je važno ne samo za Prištinu i Beograd, već i za Evropsku uniju i Sjedinjene Države, da znaju da oni mogu da sjednu za isti sto i razgovaraju o pitanjima koja su, prije svega, važna za svakodnevni život ljudi, ali su i političke prirode.

"Želeo bih da se taj dijalog pojača i uključi sve više političkih pitanja i da postane stalni instrument za Kosovo i Srbiju da razgovaraju o postojećim problemima. Ne vidim alternative dijalogu", istakao je Lajčak.

"Možemo da idemo od Prištine do Beograda, ali to nije isto. Kroz dijalog, naši partneri u Prištini i Beogradu se navikavaju na to da upoznaju jedni druge, razgovaraju, nalaze zajednička rješenja i prave kompromise", objasnio je on.

Lajčak smatra da bi u okviru dijaloga trebalo razgovarati i o sporu u pogledu graničniih prelaza na sjeveru Kosovu, ali, kako je rekao, "očigledno da sam dijalog nije dovoljan da se riješi taj problem".

"Potreban je takođe veoma jasan i čvrst stav Sjedinjenih Država i Evropske unije kojim se naglašava da su barikade i bilo koji elementi koji dovode do de facto podjele sjevera Kosova - potpuno neprihvatljivi i da neće biti tolerisani", istakao je on.

Zemlje članice sada žele da vide sporovođenje obaveza koje je Srbija već prihvatila u dijalogu sa Prištinom, naglasio je Miroslav Lajčak.