Odbor za spoljnu politiku Evropskog Parlamenta (EP) raspravljao je o nacrtu prijedloga rezolucije o Kosovu, u kome se odbacuje ideja o mogućnosti podjele Kosova, za sjever predlaže primjena Ahtisaarijevog plana, a Beograd poziva da ukine paralelne strukture, potvrdio je portparol austrijske poslanice Ulrike Lunaček, koja je i predlagač nacrta, Wolfgang Mahrajh.

Mahrajh kaže da bi primjena Ahtisaarijevog plana na sjeveru Kosova Srbima dala široku autonomiju.

U prijedlogu rezolucije, o kojem su raspravljali članovi Odbora za spoljnu politiku EP, ponavlja se odbijanje mogućnosti podjele Kosova, što je i ranije učinjeno.

Članovi tog odbora pozivaju preostalih pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Oni su istakli da je dijalog Prištine i Beograda značajan ali istovremeno izražavaju zabrinutost što dogovori do sada nisu primenjeni od srpske strane.

U nacrtu rezolucije se izražava duboka zabrinutost zbog nestabilne situacije i tenzija na sjeveru Kosova i oštro osuđuje nasilje u ovom dijelu, koje je vodilo ka gubitku ljudskih života i povredama.

EP bi ovom rezolucijom pozvao na uklanjanje barikada i uspostavljanje slobode kretanja za građane i robu, što podrazumijeva i omogućavanje pristupa prelazaima za predstavnike međuanrodne zajednice i kosovske carinike.

Takođe se poziva vlada Srbije na uklanjanje paralelnih struktura koje djeluju na teritoriji Kosova, i podvlači da bi Ahtisaarijev plan dao široku autonomiju Srbima.
Međutim, pozdravlja se uključivanje Srba južno od Ibra u instituacionalni okvir Kosova.

Posebno se ukazuje na značaj misije vladavine prava EULEX, ali se napominje da ova misija treba da se usredsredi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nacrtu rezolucije se kosovske i albanske vlasti pozivaju i na saradnju sa specijalnim istražnim timom EULEX-a u njegovoj istrazi o trgovini organima.

Istovremeno pozivaju kosovske i srpske vlasti da sud u Mitrovici počne da radi punim kapacitetom.

Ukoliko Odbor za spoljnopolitička pitanja EP bude usvojio prijedlog rezolucije Lunačekove, on će, biti prosleđen Savjetu EU, Komisiji, kao i Vladi Kosova, predsjedniku i parlamentu. Na ovaj prijedlog poslanici će u narednom periodu dati amandmane.