Obojica, Mujë Rugova i Mehdi Jashari, su predavači sa dugim iskustom na Univerzitetu u Prištini i ima oko dvije godine kako su dostigli godine za penziju. Oni su i dalje na Univerzitetu, ali postoje dvije stvari stvari koje ih razlikuju - funkcija i njihovi prihodi.

Rugova, profesor hemije, je rektor UP, a Jashari, koji sada predaje plivanje, drži tri časa u nedjelji na Fakultetu sporta. Obojica su ostvarili prihode tokom oktobra. Bazirano na temelju plata, koje je obezbjedila "Koha Ditore", Rugova je dobio tačno 143 puta više novca nego Jashari.

Biti među šefovima u ovom javnom Univerzitetu, ostavlja za sobom po primanjima ne samo kolege koje imaju veću akadamsku titulu, već i visoke vođe u državi. Za mjesec oktobar Univerzitet je platio ljude do 8 hiljada eura.

Sam rektor Mujë Rugove - kada bi se pridržavao zakona primao bi penziju od 80 eura od 16. marta 2010. godine, kada je napunio 65 godina - a ostvario je prihode za mjesec oktobar u visini od 5,112.63 eura. Ovaj nivo je dostigao stimulirajući sebe i postaviti sebe u komisijama.

Plata rektora je 1,643 eura. U jednačini za oktobar uključena je "stimulacija" od 790 eura, "kompenzacija" od 1,579 eura i drugih 100 eura, opravdanih uz sudjelovanje rektora u program doktorskih studija.

Dok je profesor Jashari za isti mjesec ostvario prihode u visini samo od 35,74 eura. Čak i ovo nije uzeo, jer ima komplicirani ugovorni odnos s Univerzitetom u Prištini.

"Za oktobar još nismo dobili", rekao je on. "Još i ugovore nisu završili".

I nije samo rektor koji se "stimulira" za posao koji obavlja. Ima članova tima u Rektoratu koji realizuju dohotke kojima prevazilaze Rugovu. Slučaj je sa prerektorom za finansije, Enverom Kutllovci. U njegovom džepu Univerzitet je za mjesec oktobar dao 6,925.33 eura. Nešto manje od dvije hiljade eura su uzeli dva druga prorektora, Naser Mrasori i Bajram Berisha.

Od članova Upravnog vijeća je Nijazi Ibrahimi, koji je za oktobar dobio visoki dohodak. Fiksno je dobio 5,168.78 eura...