U kasarni "Adem Jashari" u Prištini u utorak je održana ceremonija zamjene komandanta bezbjednosnih snaga Kosova (BSK). Od danas mjesto komandanta ovih snaga preuzeo je general-major Kadri Kastrati, dok će bivši komandant Sylejman Selimi nastaviti svoju karijeru u diplomaciji, najverovatnije kao ambasador Kosova u Albaniji.

Na ceremoniji su učešće uzeli visoki državni funkcioneri, koji su u svom obraćanju iznijeli niz pohvala na račun rada dosadašnjeg komandanta BSK-a, Sylejmana Selimija.

Predsjednica Atifete Jahjaga je izjavila da je BSK jedna od najpoštovanijih institucija i institucija sa najvećim kredibilitetom u našoj zemlji, čiji članovi marljivo rade za državu.

Republika Kosovo pozdravlja daljnju potporu BSK u svojoj namjeri da se pridruži Partnerstvu za mir s punopravnim članstvom u NATO", rekla je Jahjaga.

Prema njenim riječima BSK su usko povezane na trasiranju kosovske slobode, nezavisnosti i demokracije.

S druge strane, premijer Hashim Thaçi je rekao da je ovaj trenutak jasan pokazatelj da je BSK dostigao profesionalnu spremnost, kako na polju povećanja svojih kapaciteta rada i također na uspješnom upravljanju svojeg rada.

Sada bivši komandant BSK, Sylejman Selimi, koji je bio bivši komandant UÇK-a zamjenjen od strane generala Agima Çekua. Takođe je Selimi bio taj koji je zamjenio Çekua u vrijeme kada je on imenovan za premijera Kosova, da bi kasnije preuzeo mjesto komandanta BSK-a nakon transformacije TMK-a. Nakon višegodišnje karijere kao vojnik, očekuje se da Selimi nastavi svoju karijeru u diplomatiji.

Novi komandant BSK-a Kadri Kastrati je bio bivši zamjenik komandanta UÇK-a u Zoni Lapa, a nešto manje od 3 godine je bio šef operacija BSK-a.