Hoće li Evropska unija, koja još nije "svarila" Rumuniju i Bugarsku, moći da progura i očito otrovnu "kiflicu" Hrvatsku, pita njemački magazin "Spiegel" u tekstu u kojem najavljuje potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, zakazanog za 9. decembar.

"Spiegel" piše da je Ujedinjena Evropa odlučila da priključi sebi 2013. godine još i "kiflu", kako se Hrvatska naziva zbog svoje geografske forme, prenosi "Deutsche Welle".
 
"Potpisivanje pristupnog ugovora moraju ratifikovati parlamenti svih zemalja članica EU. Ipak ne očekuje se odbijanje", navodi list.

"Spiegel" podsjeća da će premijerka Jadranka Kosor potpisati ugovor, ali i prognozira da bi joj to mogao biti posljednji nastup za duže vrijeme.

"Pet dana prije toga na parlamentarnim izborima Kosorovoj se odbrojavaju sati", piše list i navodi da prema ispitivanjima javnog mnjenja HDZ prijeti pad na 20 odsto glasova birača.  

"Bio bi to najlošiji rezultat stranke nakon nezavisnosti Hrvatske. Za gubljenje popularnosti postoje razlozi: Stopa nezapošljenosti iznosi 14 posto. Spoljni dug se sa 102 odsto približava grčkim vrijednostima. Tu je i poplava procesa i istražnih postupaka protiv uglednih ljudi HDZ", piše "Spiegel".

Njemački magazin ipak pohvaljuje velike iskorake koje je Hrvatska postigla i prilagodila se normama EU. U tekstu se dodaje da je Evropa za Hrvatsku garant mira, kao i da bi ulazak u EU bio bi početak nove ere za region o čijim stanovnicima je pisac Miroslav Krleža sa uzdahom rekao: "Bože sačuvaj me srpskoga junaštva i hrvatske kulture".