Izgleda da su Srbi ozbiljno razmišljali s odlučivanjem na korak o proglašenju nezavisnosti sjevera Kosova. Već su i napravili jednu "Deklaraciju nezavisnosti Republike Sjeverno Kosovo".

Portal "Indeksonline" je vidio nacrt koji kruži među Srbima na sjeveru. U uvodu stoji da Bog daje svim ljudima jednaka prava kada se rode, i kaže da nakon mnogo godina "patnje" i "tendencija institucija Kosova da asimiliraju Srbe" oni su dužni objaviti njihovu zemlju nezavisnom.

"Sastavši se na vanrednom sjednici dana Xxxxx, 201x u Kosovskoj Mitrovici, glavnom gradu Republike Sjeverno Kosovo

Pozivajući se na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, MSP-a u Haagu u vezi jednostrane nezavisnosti Kosova 22. jula 2010.

Poštujući odredbe međunarodnog prava, uključujući i Povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju 1244 o Ustavnom okviru UNMIK-a iz 2001.

Posvećeni zaštiti, promovisanju i poštivanju različitosti naših ljudi

Reafirmišući našu želju za punu integraciju u porodicu euroatlantske demokratije

Ponosni da nakon osnivanja UNMIK-a na Kosovu, Sjeverno Kosovo je razvilo funkcionalne i multietničke institucije koje slobodno izražavaju volju naših građana

1. Mi, demokratski izabrane vođe od strane naših građana, proglašavamo Sjeverno Kosovo nezavisno i suvereno. Ova izjava odražava volju našeg naroda, koji će se reafirmisati referendumom, i koja je u potrpunom skladu s preporukama MSP-a i svim ostalim relevantnim dokumentima koji se odnose na status Kosova

2. Proglašavamo Sjeverno Kosovo demokratskom republikom, sekularnom i multietničkom, na čelu s načelima ne-diskriminacije i jednakom zaštitom pred zakonom.

3. Preuzimamo sve odgovornosti kao demokratska država naslijeđena od naših legalnih predaka, kao i sve međunarodne obaveze u skladu s međunarodnim pravom.

4. Usvojićemo Ustav što brže, koji odražava naše opredjeljenje za ljudska prava i temeljne slobode svih građana

"Deklaracija o nezavisnosti", nastavlja se drugim tačkama u kojim stoji da "Republika Sjeverno Kosovo" ima za cilj punu integraciju u EU i NATO-a, poziva na međunarodnu prisutnost kako bi nadgledala "nezavisnost", i takođe poštuje cjelovitost susjednih država.

Na kraju su pozvane sve države svijeta da priznaju "Sjeverno Kosovo" i ponude joj svoje prijateljstvo.,

Oliver Ivanović je prvi koji je najavio mogućnost proglašenja nezavisnosti sjevera.