NATO će podržati sve poteze koji jačaju mir i stabilnost na Kosovu, "uključujući integraciju svih zajednica u kosovsko društvo", kaže Anders Fog Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen time je, na novogodišnjem prijemu za novinare u sjedištu Alijanse u Briselu, odgovorio na pitanje o tome da li Atlantski savez podržava plan Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu za proširenje vlasti Prištine na sjever Kosova.

Generalni sekretar Atlantskog saveza je saopštio da će ministri odbrane NATO-a, u četvrtak i petak u Istanbulu, pored operacije u Avganistanu i drugih ključnih tema, razmotriti razvoj na Kosovu i djelovanje misije Kfora.

"Nikakva odluka ne bi trebalo da bude donijeta, ali ministri će sagledati kako se odvija prelazak (misije Kfora) na fazu odvraćanja", pošto je u januaru NATO odlučio da trupe Kfora smanji na 10.200 vojnika.

Rasmusen je potvrdio da je u petak o tome razgovarao u Briselu sa šefovima Međunarodne civilne kancelarije i Eulexa, Peterom Feiyhom i Ivesom de Kermabonom.

Zvaničnici u sjedištu NATO su prenijeli da atlantski partneri još nisu u Savjetu NATO raspravljali o Feithovom planu za sjever Kosova, za koji su zvaničnici u Evropskoj uniji rekli da nije i plan EU.

Zamoljen da objasni kako se među atlantskim partnerima gleda na Feithov plan, Rasmusen je uzvratio da su "NATO i Kfor odgovorni za bezbjednost na Kosovu".

"Mi smo sad već učinili prvi korak ka smanjivanju našeg prisustva na Kosovu", rekao je on.

"Dalji koraci mogu biti preduzeti, iako još nismo došli u tu fazu, ali se predviđa da mi postepeno smanjujemo naše prisustvo na Kosovu, ako i kad to dopusti bezbjednosna situacija", podvukao je generalni sekretar NATO.

Kako je ukazao, "mi ćemo, prema tome, sa bezbejdnosnog stanovišta, podržavati sve pristupe i strategije koje mogu doprinijeti obezbjeđenju mira i stabilnosti na Kosovu, uključujući punu integraciju svih zajednica u kosovsko društvo".

Rasmusen je naglasio da će Kfor, pošto je upravo odlučio da smanji snage na 10.200 vojnika, dalje smanjenje razmotriti kada to bude dozvolilo stanje bezbjednosti na Kosovu.

"U celini se sve događa dobro, snage su smanjene na 10.200 pripadnika... to dozvoljava bezbjednosna situacija, rekao je on.

"Mi sada jasno možemo konstatovati da je bila dobra odluka da se pređe u fazu odvraćanja", zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Beta