Spremite se za ludilo od vremena. Toplotni udari, poplave, suše i oluje zbrisaće mnoge gradove s lica planete već 2050. godine.

Zemlji prijete dosad neviđeni ekstremni vremenski uslovi, koji će bukvalno zbrisati mnoge gradove na planeti, upozoravaju stručnjaci Međunarodnog savjeta za klimatske promjene (IPCC). Oni tvrde da su toplotni udari, poplave, suše i oluje pojedinačno opasniji od postepenog povišenja svijetske temperature.

Novi izvještaj IPCC predviđa da će toplotni udari, koji se sad događaju jednom u generaciji, postati sve snažniji i da će nastupati svakih pet godina do 2050, dok će se pred kraj 21. vijeka oni dešavati svake godine. Slično je i s velikim kišnim olujama, koje su svoje lice već ispoljile, te su poplavile jugoistočnu Aziju.

"Vremenski događaji koji su obilježili ovu godinu u budućnosti će postati još gori. Treba se zabrinuti i očekivati katastrofe. Rizik od prirodnih katastrofa već sad je značajno povećan", navode naučnici David Easterling i Martin van Alst.

Stručnjaci navode da će bez potrebnog prilagođavanja ekstremni vremenski uslovi neka mjesta na planeti učiniti gotovo nemogućim za život. Naučnici najprije misle na siromašne zemlje, ali nije nemoguće da se to dogodi i u sjevernim krajevima planete poput Kanade, Rusije i Grenlanda.

ČINJENICE

►Materijalna šteta od katastrofa u 2011. godini - 200 milijardi dolara
►Tajland - 600 mrtvih u poplavama uzrokovanim kišnim olujama
►Italija - neviđene poplave u kojima je stradalo devetoro ljudi
►Njujork, SAD - nezapamćen snijeg u oktobru doveo je do prekida snabdijevanja električnom energijom tako da je više od dva miliona ljudi bilo bez strujeVostok,
►Rusija - ove godine u julu zabilježena je rekordno niska temperatura od minus 89,2 stepena Celzijusa
►Teksas, SAD - najveća suša od 1930. uzrokovala je požare
►Aljaska - najveća snežna oluja u historiji, napadalo više snijega nego u prethodnih 40 godina, a vjetrovi su bili najjači dosad, duvali su brzinom od 140 kilometara na čas