Premijer Republike Kosova, Hashim Thaçi je nakon sastanka Zajedničkog odbora za vladavinu prava i zakona izjavio da će reda i zakona biti na cijeloj teritoriji Republike Kosova, i da će za ovo imati usku koordinaciju sa EULEX-om, NATO-om, Evropskom Unijom i SAD-om.

"I na sjeveru Kosova će biti demokratije, biće i slobodnih izbora i vođstva, koji će biti na osnovu volje građana i tijesne suradnje muđu institucijama, kao na cijeloj teritoriji Kosova", podvukao je premijer Thaçi.

Između ostalog premijer je rekao da se radi na jasnoj agendi i da će sve biti transparentno, znači i informisanost javnog mnjenja će biti na vrijeme.

Govoreći o tehničkom dijalogu između Republike Kosova i Srbije, premijer Kosova je rekao da su ovo tehnička pitanja, da su to međudržavni razgovori dvije zemlje, Kosova i Srbije.

"To su međudržavni razgovori i želimo se nadati da će biti pomaka u ovom procesu, na način da izgradimo doborsusjedske odnose i otvorimo evroatlanske perspektive kako za Kosovo tako i za Srbiju, po pitanju slobode, stabilnosti i regionele saradnje", rekao je on.

Govoreći o integrisanom upravljanju granicom, premijer Thaçi je potencirao da je to evropski mode, u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosova, zakonima i mandatom Skupštine Kosova.

Premiejr Hashim Thaçi je odgovorio i na pitanja novinara vezana za istrage povodom optužbi Dicka Martyja.

"Mi kao institucije Republike Kosova, ali i ako država i građani, radimo na tome da se Kosovo što brže oslobodi nezakonitog tereta. Politički, mi vjerujemo pravdi i saglasni smo i naravno imaćemo usku saradnju povodom ovoga", rekao je Thaçi.