Završen je prvi sastanak između delegacija Kosova i Srbije u Briselu gdje se razgovaralo o implementacije sporazuma o slobodi kretanja.

Izvori KosovaTimes su obavjestili da na prijepodnevnom sastanku jedina tema dijaloga je bila implementacija sporazuma o slobodi kretanja, o kojoj su se strane dogovorile prije nekoliko mjeseci.

"Danas poslijepodne će strane nastaviti dijalog o drugim temama predviđenih dnevnim redom. Predviđeno je da se dijalog nastavi i sutra", rekao je izvor ovom portalu.

U ovoj, sedmoj, rundi dijaloga između Kosova i Srbije razgovaraće se o problemu nesprovođenja sporazuma od strane Srbije kao i o pitanjima o kojima se jedno vrijeme godori, a to su pitanje telekomunikacije, energije i regionalne saradnje. Takođe se za kasnije, ili za sutra, očekuje da na dnevni red dođe i pitanje integrisanog upravljanja državnom granicom između dvije susjedne zemlje.

U delegaciji Kosova su i Lirim Greiçevci - politički savjetnik premijera, Dren Zeka - glavni politički savjetnik zamjenice premijera Edite Tahiri, Arjeta Rexhaj, Gazmir Raci, Elona Cecelia, Visar Xani, svi politički savjetnici, Ibrahim Gashi - zamjenik ministra Inostranih poslova Republike Kosova, Edon Cana – koordinator za regionalnu saradnju u ZKM, Naim Huruglica – direktor Carine Kosova, Fisnik Rexhepi – politički savjetnik u ministarstvu Unutrašnjih poslova, Qemajl Marmullakaj - visoki dužnosnik za planiranje politike (ZKM), i Shaban Guda iz Policije Kosova.