Nakon  izbora u  Španiji, u kojem je pobjedila partija desnog centra, Narodna Partija Mariano Rajoy, Španija bi mogla priznati Kosovo.

Ignacio Mollina, visoki analitičar za Evropu u Kraljevskom institutu Eclano, organizacije poznate po studijama iz međunarodnih odnosa, objašnjava da postoji nekoliko razloga za špansko odbijanje.

Dan prije, u razgovoru za List JnK, Mollina je ocjenio da izbori mogu promijeniti španski pristup, prenosi saopštenje QIK.

Kao prvo, proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo povezano sa vremenom prošlih parlamentarnih izbora u Španiji, onda je Madrid imao problema u nastavku nakon što je dosljedno izjavio da saveznička intervencije u Iraku u 2003. je protiv međunarodnog prava, problemi sa nacionalizmom u regijama Katalonije i Baskije kao i pregovore Vlade sa separatističkom organizacijom ETA.

"Ulogu su igrale i lične veze Ministra inostranih poslova Miguel Angel Moratinos (koji je bio na tom položaju do 21. oktobra 2010) sa srpskim diplomatama", rekao je Mollina za List JnK.

"On je na početku svoje diplomatske karijere bio u Srbiji".

Mollina, koji je bio prisutan na konferenciji "EU razgovor o Kosovu" u organizaciji Vlade Kosova i British Council, rekao je da je sada Španija pragmatičnija o Kosovu nakon odluke Međunarodnog suda pravde (IJC) 2010. godine.

On dodaje da gledajući dugoročno, Španija će priznati Kosovo. Također je poznato da je Angel Moratinos je dokazano prijatelj Srbije. On je također proglašen počasnim građaninom grada Beograda, prenosi Telegrafi.