Evropski parlament u nacrtu rezolucije o Kosovu jasno odbija bilo kakvu mogućnost za podjelu Kosova, podsjećajući da je u ranijim rezolucijama ta ideja odbijena.

EP će, podsjetimo, u utorak u Briselu raspravljati o izvještaju o evropskim integracijama Kosova na zasjedanju Komiteta za spoljnu politiku, a izvještaj je sačinila Ulrike Lunachek, austrijska poslanica zelenih u Evropskom parlamentu.

U nacrtu njenog izvještaja čiju kopiju je nabavila "Koha Ditore", a koji će članovima Komiteta biti predstavljen u formi prijedloga rezolucije primjetan je kontinuitet tog tijela da Kosovo tretira kao nezavisnu državu.

Savjet Evrope i Komisija i dalje su neutralni prema statusu Kosova.

Izvještaj će, prenosi "Koha ditore", biti prilično kritičan prema Kosovu, podsjećajući na mnoge neregularnosti na izborima i na nekažnjavanje odgovornih.

U dokumentu se jasno pominju "manipulacija i ozbiljne neregularnosti”, a ne diplomatski - "nedostaci", izraz koji pominju neki drugi medjunarodni zvaničnici.

Kritike za manipulaciju ozbiljno su shvaćene jer je Evropski parlament bio jedina evropska institucija koja je imala posmatrače na terenu na Kosovu kada su te neregularnosti registrovane.

U nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta se traži hitan početak dijaloga o liberalizaciji viza sa vlastima u Prištini, te iznosi ocjena da strategija EU za evropsku perspektivu Kosova nije bila uspješna.