Analitičari upozoravaju da se brzom izradom zakona bez propisne provedbe neće ispuniti zahtjevi iz Izvještaja EK o napretku zemlje. Ubrzano usvajanje zakona od strane skupštine Kosova moglo bi naškoditi pravnom sistemu u zemlji, upozoravaju analitičari, prenosi SETimes.

U izvještaju o napretku Kosova izdatom u oktobru od strane Evropske komisije (EK) Kosovo je pozvano na usvajanje 21 zakona, uglavnom vezanog za vladavinu prava i neke dijelove Ahtisaarijevog prijedloga.

Analitičari međutim kažu da ubrzano usvajanje zakona nije dovoljno za ispunjavanje preporuka EK, nego su od primarne važnosti provedba tih zakona i izgradnja djelotvornih administrativnih kapaciteta.

Driton Selmanaj iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) izjavio je da bi Kosovo trebalo usvajati zakone u skladu sa svojim potrebama, a ne zahtjevima EK.

"Kosovska skupština mora donositi zakone za građane Kosova, jer ti zakoni utječu na život građana, i skupština ne bi trebala biti pod pritiskom izvještaja o napretku, nego potreba, interesa i glasova građana," izjavio je Selmanaj.

Avni Bytyci, direktor prištinske nevladine organizacije INPO, rekao je da je kosovska skupština naškodila pravnom sistemu na Kosovu prebrzim usvajanjem zakona.

"Nema sistematskog rada i kao rezultat toga jedina pozitivna nota u izvještaju EK o napretku zemlje bila su ta usvajanja ubrzanom procedurom, koja će definitivno oštetiti pravni sistem," kaže Bytyci.

Glauk Konjufca, zamjenik predsjedavajućeg skupštine i poslanik iz redova pokreta Vetvendosje, izjavio je da se njegova stranka protivi ubrzanom usvajanju zakona u skupštini.

"To vlada nameće svoj dnevni red u parlamentu, a to utječe na republikansku vlast na Kosovu. Vlada zastupa zakonske prijedloge, što je uobičajeno, ali ona narušava autonomiju parlamenta, jer vlada parlament vidi kao sredstvo za legitimizaciju svog političkog dnevnog reda. Vladin pristup pogoršao je stanje u parlamentu," kaže Konjufca.

Konjufca dodaje da se mnogi zakoni prepisuju od drugih zemalja.

"Broj zakona je minimalan, kvalitet je loš, a prepisivanje tih zakona od drugih država je praksa. Ne možete provoditi jedan isti zakon pod različitim okolnostima, u drugačijoj ekonomiji i drugačijoj kulturi."

Selmanaj je istaknuo da skupština ne sarađuje s civilnim društvom, što je pitanje koje je EU također iznijela.

"U izvještaju o napretku zemlje kritizira se usvajanje zakona, jer mi smo tražili od kosovske skupštine da organizira javne debate o svakom zakonu, da pozove ljude i nevladine organizacije, da izraze svoj interes za zakonski prijedlog, jer ljudi osjećaju njihove efekte -- a ne samo da usvaja zakone i govori kako to predstavlja uspjeh," dodaje Selmanaj.

"Loše je što skupština ne djeluje nezavisno. Postojeće miješanje od strane izvršne vlasti škodi njenom radu. Skupština bi trebala ustanoviti radni dnevni red i dosljedno ga provoditi," kaže Bytyci.