Ideja poslanika LDK, Lutfi Hazirija, o redefinisanju granice između Kosova i Srbije, koja je zabrinula premijera Kosova Hashima Thaçija, nije nova.

Prije Hazirija je bilo organizacije i domaćih političara kao i stranih, koji su "redefinisanje granica" vidjeli ne samo kao rješenje političkog problema između dvije države, već i kao jednu vrstu spriječavanja novog konflikta na Balkanu. Svako ko je potegao ovu ideju je obrazložio pravom naroda na samoopredjeljenje, piše Koha Ditore.

Pored mogućnosti rješavanja albansko-srpskog problema koja je ostala u načelu, Unija za ujedinjenje (Lëvizja për Bashkim), koja je predstavljena u Skupštini Kosova sa dva poslanika, takođe je podnijela i svoju političku platformu.

Čelnici ove partije nastavljaju da smatraju da regulisanje pitanja granica će olakšati i "politički dijalog" koji se vodi u Briselu uz posredstvo Evropske unije.

Ideju o "redefinisanju granica" je predložio i Dana Rohrabacher, republikanski kongresmen i član Zastupničkog doma Odbora za vanjske poslove u SAD-u.