Državni sekretar Srbije Oliver Ivanović kaže da ne isključuje mogućnost da Srbi sa sjevera proglase nezavisnost tog dijela Kosova.

Ivanović to navodi kao mogućnost ukoliko Zapad bude i dalje insistirao na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donijela. Ta mogućnost ipak nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosovu vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Povodom najava Srba sa sjevera Kosova da neće podržati dogovor s Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumjeva kosovske carinike na graničnim prelazima, kao i povodom njihovog zahtjeva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom, Ivanović je istakao da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim riječima, da smanji trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trvenja na relaciji kosovski Srbi - šef pregovaračkog tima Beograda.

"Po mom dubokom ubjeđenju, kosovski Srbi bi morali biti dio dogovora i to još u najranijoj fazi, kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će, posebno Srbi na severu, biti dio procesa implementacije onoga što se eventualno dogovori tokom dijaloga Beograda i Prištine", kazao je Ivanović.