Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, zajedno sa ministrom za kulturu, omladinom i sport Memli Krasniqijem i ambasadorom SAD  na Kosovu Christoferom Dellom obilježila je početak rekonstrukcije tri kulturno-historijska spomenika u prizrenskoj opštini.

U cilju održavanja diverziteta, dakle multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti ambasada SAD-a je izdvojila milion i po dolara za očuvanje kulturnog nasljeđa na cijelom Kosovu. Među više takvih objekata nalazi se i stara kuća Seh Zade u Prizrenu, crkva svetog  Nikole u Bogoševcu nadomak Sredske i Hidroelektrana “Prizrenka”.

Zahvalivši se ambasadoru Dellu na pomoći, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga se založila za  očuvanje kulturne baštine, obećavši punu podršku onima koji se bave ovim poslom.

“Tekija Seh Zade zaslužuje brigu naše zemlje i punu restauraciju zato sto na ovaj način svjedočimo o postovanju naše prošlosti. Na ovaj način izražavamo poštovanje za našu prošlost, ali i budućnost. Posjetićemo i crkvu svetog Nikole u Bogoševcu i termocentralu i na taj način ja predsjednica Kosova želim da ohrabrim sve i dam im sve što je neophodno da se poštuje naša proslost”, kazala je predsjednica Jahjaga apelujući na nastavak suživota i multikonfesionalnosti što je, kako je nagalsila bio, jeste i biće kosovska budućnost.
 
Podsjetivši da je Vlada Kosova u predhodnom periodu uradila dosta na očuvanju kulturnog nasljeđa, ali da treba još puno toga uraditi da se situacija bitno poboljša, ministar za kulturu, omladinu i sport Memli Krasniqi izarzio je spremnost da se još vise radi na tom planu.
 
“Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport kulturno nasljeđe stavilo je u svoj prioritet tokom ovog mandata. Vjerujem da će se tokom ove i narednih godina bitno poboljšati situacija u ovoj oblasti. Ima dakle još puno toga da se radi, ali evo ovdje pred svima se obavezujemo da ćemo čuvati i promoivisati kosovsku kulturnu baštinu. Jedan od ciljeva biće i edukacija cjelokupnog stanovništva da čuva našu kulturu za buduće generacije”, rekao je ministar Krasniqi.

Predsjednik prizrenske opštine dr Ramadan Muja nagalsio je da je do sada dosta urađeno na očuvanje kulturne baštine u gradu. Kazao je da je “obnovljena tvrđava Kaljaja, zgrada Prizrenska liga, Sinan pašina džamija, te saborna crkva svetog Đorđa” i obećao da ce se takvim intenzitetom nastaviti i nadalje.
 
Ambasador SAD Christopher Dell je u svom izlaganju pojasnio zašto su u prizrenskoj opštini odabrana baš ova tri objekta kulturne baštine.
 
“Razlog  zašto smo izabrali baš ova tri objekta jeste da potvrdimo veliku raznovrsnost na Kosovu”, kazao je on istakavši  da je slično i u njegovoj zemlji gdje se čuva kultura i starih indijanaca i španaca i britanaca i ostalih koji su se nastanili na tlu današnjih Sjedinjenih država. “To nikome ne smeta. Naprotiv, predstavlja naše bogatstvo, baš kao što ova kulturna raznovrsnost treba da prestavlja kosovsko bogatstvo”- zaključio je ambasador Dell.