Prošla su četiri dana od kada su u saobraćaj puštena prva 38 kilometra autoputa Morina-Merdare. Autoput je sada postalo zajednički način za putnike koji žele u Albaniju, Prizren, Suva Reku, Orahovac... Da odeš u Albaniju ili druge gradove na Kosovu nije nužno ući u Suva Reku ukoliko dolaziš iz pravca Prištine.

Autoput je smanjo kilometre i vrijeme stizanja do granice sa Albanijom. Ulazak na autoputu počinje kod sela Slapužane, na desnoj strani puta prije nego uđete u Suva Reku i nastavlja ka graničnom prelazu Morina. Mještani sela pored autoputa sada ponosno sebe nazivaju državljanima Kosova.

Najmlađa država u Evropi do sada je brojala probleme koji uključuju i puteve sa rupama kao i one neasfaltirane. Iako ima još mjesta za ulaganja u ove probleme, Kosovo je uspjelo da napravi autoput.

Građani Kosova ne voze na autoputu samo na teritorijama susjednih zemalja ili pak onih evropskih koje prolaze kada dolaze u posjeti svojim najmilijama iz evropskih zemalja već sada mogu biti ponosni i na autoput koji se nalazi i u njihovoj domovini.

Europski duh izgradnje neće izostati kod kosovskih migranata kada uđu na Kosovo preko granice sa Albanijom, pa sve do izlaza kod Suve Reke. Sada će se osjećati opušteno dok putuju autoputem na Kosovu (38 kilometara), uz obećanje Vlade da će nakon godinu dana biti i ostali kilometri, koji će biti povezani sa Aerodromom u Prištini.



Entuzijazam za autoput i povećanje brzine

Autoput radi i cirkulira, ne samo od saobraćajnog prometa koji se tamo odvija, već i od građanstva koji žele vidjeti, a koji je nazvan i Nacionalni put.

Autoput Kosova, koji je na prijedlog Vlade dobio ime historijskog predsjednika Ibrahima Rugove, i koji će proći duž cijele zemlje, počevši od Vrbnice, granica sa Albanijom, pa sve do Merdara (granica sa Srbijom), izazvao je oduševljenje građana Kosova, natjerao ih je na povećanje brzine svojih automobila, do dozvoljene, i smanjenje kada stignu do Slapužana kako bi se isključili i krenuli put Prištine, prelazeći preko "Čaf Dulja", gdje se ispred očiju putnika sada predstavlja "neka druga država" - Kosovo koje ima veoma uske puteve sa puno krivina, koji stvaraju sliku da uvijek ispred sebe iz suprotnog pravca imate vozilo koje ide na vas, i u tim trenucima govoreći sebi "imao sam sreću danas" da mi sa suprotne strane nije išlo neko vozilo tipa autobusa ili kamiona... kako bi morao pobjeći ustranu. A sve zbog toga što put nema širinu veću od 6 metara.

Nada za boljom ekonomijom

Izgradnja prvih 38 kilometara autoputa Morina - Merdare je koštala 330 miliona eura. Premijer Kosova, Hashim Thaçi je najavio nastavak gradnje i na drugim smjerovima, rekavši i budžet za sljedeću godinu od 296 miliona eura za nastavak izgradnje.



11 mostova i 4 izlaza

Prava 38 kilometara autoputa imaju ukupno 11 mostova i četiri izlaza za korištenje. Izlazi se nalaze na Vrbnici kod graničnog prelaza, na južnoj strani Prizrena, sjevernoj strani Prizrena i kod Suva Reke.