Bivši prvi potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova, Eqrem Kryeziu pozvao je dužnosnike Demokratskog saveza Dardanije i "Liste Ibrahim Rugova" da sebezuslovno pridruže LDK-u.

U intervjuu za list "Epoka e re" govoreći o partiji iz koje dolazi, Kryeziu je izrazio optimizam da će u narednom mandatu LDK voditi Vladu Kosova.

“Samouvjeren sam i to kažem da je u interesu građana Kosova da LDK bude na vlasti, naravno sa partnerima u koaliciji", rekao je bivši prvi potpredsjednik LDK-a. U ovom kontekstu on je kazao da je LDK najmanje korumpirana partija u regionu.

Govoreći o situaciji vezanu za sjever Kosova, Kryeziu je optužio Srbiju da "podgrijeva" građane srpske nacionalnosti na sjeveru da vode primitivnu nacionalističku politiku.

On je rekao da politički predstavnici Kosova treba da sjednu i govore sa međunarodnjacima vezano za normalno funkcionisanje države, na način da na sjeveru i u bilo kom djelu Kosova se poštuje građansko načelo a ne nacionalističko.

"... Iako se većina Albanaca angažira svim snagama, intelektualnim i menadžerskim mogućnostima za izgradnju države u kojoj bi na prvom mjestu bio građanin, s druge strane manjine pokušavaju stvoriti primitivne nacionalne države iz 1848. godine. Ova faza je na svu sreću prošla, ali nažalost ostao je neko sa takvim mentalitetom", kazao je Kryeziu.