Pored Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Austrije, radioaktivni jod-131 otkriven I u Francuskoj, a izvor nepoznat već pet dana.

Nakon što je u petak radioaktivni jod-131 registrovan u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji, otkriven je i u Francuskoj. Iako vlade navedenih zemalja navode da su detektovane niske koncentracije jodovog izotopa, koje nisu opasne po zdravlje, zabrinjavajuće je to što se on sve više širi po Evropi, a nadlježni ne znaju njegov izvor.

Prema navodima stručnjaka, jod-131 može da bude opasan i u malim količinama ukoliko kontaminira vodu, tlo i usjeve.

Francuske vlasti saopštile su juče da su u vazduhu detektovani tragovi radioaktivnog joda.

"Prisustvo joda-131 na teritoriji Francuske je vrlo neuobičajeno. Nivo koncentracije koji je nadgledan ne predstavlja rizik za javno zdravlje", navodi se u saopštenju Instituta za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbjednost.

Institut navodi i da je na četiri mjerne stanice na sjeveru i istoku zemlje izmereno tek nekoliko mikrobekerela po kubnom metru tog izotopa.

"Izvor i vrijeme radioaktivne emisije koja je dovela do tog zagađenja trenutno nisu poznati", naveo je francuski institut.

Slično su saopštile i ostale zemlje koje su detektovale radijaciju. U početku se mislilo da radioaktivni jod potiče iz oštećene japanske nuklearne elektrane „Fukushima“, međutim, budući da je vrijeme poluraspada joda-131 osam dana, to je nemoguće.

Inače, jod-131 se koncentriše u štitastoj žlezdi i može da izazove ozbiljne poremećaje. Takođe se koristi u medicinske svrhe, u terapiji za liječenje oboljelih od raka.