Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da je za Kosovo neprihvatljiva formula Ahtisari plus za sjever jer bi to moglo da razori sve do sada postignuto na Kosovu.

Tokom susreta sa poslanicima, članovima Interparlamentarne unije iz Velike Britanije, predsjednica Kosova je, kako je saopšteno, rekla da neslaganja u regionu treba riješiti dijalogom i međusobnim priznanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje.

Atifete Jahjaga je rekla da je nezavisnost Kosova dovela do stabilizacije regiona i da je njena vizija članstvo svih zemalja regiona u svim međunarodnim mehanizimima, dok je osnovni cilj Kosova povećanje broja priznanja i članstvo u EU, NATO i UN, kao i u svim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Atifete Jahjaga je rekla da su institucije Kosova zajedno sa međunarodnim partnerima opredijeljene za uspostavljanje reda i zakona na sjeveru Kosova kako bi se građanima koji tamo žive pružili ekonomski podsticaji i ustavno - pravne koristi.

U saopštenju se ističe da je predsjednica Kosova kazala da je dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU jedini način za normalizaciju odnosa i ocijenila da Kosovo i Srbija treba međusobno da se pomažu a ne suprotstavljaju na putu evropskih integracija.