Rezultati istraživanja UNDP-a na osnovu izvještaja "Puls Javnosti" pokazuju da građani Kosova vide nezapošljenost (40%) i siromaštvo (20%) kao dva najveća problema sa kojima se Kosovo suočava. Treći najveći problem sa kojim se Kosovo suočava je korupcija (6%).

Izvještaj "Puls Javnosti" je nastavak ranijih izvještaja o ranom upozoravanju. Izvještaj pruža vredne analize o mišljenju građana u vrijeme kada Kosovo konsoliduje svoju demokratiju i čini napredak ka jačanju svojih institucija i razboritom upravljanju.

Neki bitni zaključci ovog izvještaja su:

• Za razliku od rezultata iz novembra 2010, rezultati ispitivanja javnog pulsa u junu 2011. pokazuju opšte povećanje zadovoljstva građana radom ključnih izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija Kosova.

• Od svih ključnih institucionalnih kancelarija na Kosovu, predsjednik skupštine Kosova uživa najveći stepen zadovoljstva građana sa 61% (u poređenju sa 33% novembra 2010) i postigao je najveće povećanje zadovoljstva građana radom ključnih kosovskih institucija između novembra 2010. i juna 2011. (28 procentualnih poena).

• Slično tome, zadovoljstvo predsjednikom Kosova se povećalo za 23 procentualna poena između novembra 2010. i juna 2011. i trenutno iznosi 54%.

• Zadovoljstvo građana Vladom Kosova se povećalo za 8 procentualnih poena (sa 25% novembra 2010 na 33% juna 2011). Zadovoljstvo građana sudovima je takođe poraslo za 8 procentualnih poena i trenutno iznosi 27%. Sličan rast (od 7 procentualnih poena) je doživelo zadovoljstvo građana premijerom Kosova – sa 31% novembra 2010. na 38% juna 2011.

• Samo oko 13,5% građana Kosova je zadovoljno ili veoma zadovoljno političkim smjerom Kosova, dok je više od polovine (57,5%) nezadovoljno ili veoma nezadovoljno
političkim smjerom Kosova.

• Kao što je slučaj od jula 2008, oko 78% ispitanika smatra Vladu Kosova i političke partije najodgovornije za političku situaciju na Kosovu. Oko 19% ispitanika navodi da je EULEX najodgovorniji za političku situaciju na Kosovu, dok manjina od samo 4% odgovornost pripisuje UNMIK-u.

• Prema najnovijem istraživanju, kosovski indeks demokratizacije iznosi 0.95 što znači da većina građana ne smatra da demokratski procesi idu u pravom smjeru.

• Kosovski indeks učešća je 0.13 što znači da je učešće javnosti u političkom i građanskom životu na Kosovu veoma slabo.

• Oko 70% ispitanika iz svih etničkih zajednica je nezadovoljno ekonomskim smjerom kojim Kosovo ide.

• Što se tiče najveće odgovornosti za ekonomsku situaciju na Kosovu, oko 67% svih građana Kosova misle da je za nju odgovorna Vlada Kosova. Oko 12% ispitanika dgovornost pripisuje međunarodnoj zajednici (EULEX-u, ICO-u i UNMIK-u zajedno), a samo oko 3% je odabralo lokalnu samoupravu kao najodgovorniju za ekonomsku situaciju na Kosovu, dok je samo oko 2,5% reklo da je za ekonomsku situaciju odgovorna poslovna zajednica.

• Više od polovine ispitanika (55%) je spremno da se priključi javnim protestima iz političkih razloga, dok bi oko 70% to učinilo iz ekonomskih razloga.

• Oko 59% ispitanika očekuje poboljšanje ekonomskih uslova u naredne dve godine za razliku od 25% ispitanika koji ne vide da će doći do promene i oko 16% koji očekuju da će se situacija pogoršati.

• Ukupni kosovski indeks ekonomskog poverenja je 0.90, što znači da prosečan građanin Kosova nema povoljno mišljenje o ekonomiji.

• Prema podacima ispitivanja, građani Kosova vide nezapošljenost (40%) i siromaštvo (20%) kao dva najveća problema sa kojima se Kosovo suočava. Treći najveći problem sa kojim se Kosovo suočava je korupcija (6%).

• U prosjeku oko 33% građana Kosova smatra da su porodične veze najvažniji faktor, nakon čega slijede oni (19%) koji dobije posao u javnom sektoru. Samo 15% ispitanika vjeruje da je obrazovanje važno za traženje posla u javnom sektoru, poslije čega slijedi 10% onih koji vjeruju da je pripadnost partiji najvažnija stvar.

• Oko 43% kosovskih Srba bi se složilo da radi sa kosovskim Albancima. Oko 31% kosovskih Srba bi se složilo da živi u istom gradu sa kosovskim Albancima, a oko 20% bi se složilo da živi u istoj ulici sa kosovskim Albancima. Što se tiče međuetničkih brakova, nijedan ispitanik/ispitanica iz zajednice kosovskih Srba ne bi bio/la spreman/na da stupi u brak sa pripadnikom/com zajednice kosovskim Albanaca.

• Slično tako, oko 41,5% kosovskih Albanaca bi se složilo da radi sa kosovskim Srbima, dok bi se oko 43% njih složilo da živi u istom gradu sa kosovskim Srbima, a oko 37% bi se složilo da živi u istoj ulici sa kosovskim Srbima.

• Kosovski Albanci su i dalje veoma zadovoljni radom bezbjednosnih institucija na Kosovu. Rezultati trenutnog ispitivanja pokazuju da se njihovo zadovoljstvo KBS-om povećalo za 7 procentualnih poena od novembra 2010, i trenutno iznosi 91%, dok se njihovo zadovoljstvo Policijom Kosova i KFOR-om nije bitnije promjenilo od novembra 2010. Stepen zadovoljstva kosovskih Albanaca radom EULEX policije je znatno opalo za oko 11 procentualnih poena od novembra 2010, i trenutno iznosi 32%.

• Kod kosovskih Srba je zadovoljstvo nekim bezbjednosnim institucijama na Kosovu, odnosno KFOR-om i Policijom Kosova, značajno poraslo od novembra 2010. Njihovo zadovoljstvo KFOR-om je poraslo za 17 procentualnih poena, i trenutno iznosi 36%, dok je stepen zadovoljstva Policijom Kosova porastao za 8 procentualnih poena i sada iznosi 23%. Zadovoljstvo kosovskih Srba EULEX policijom se nije promjenilo, dok je njihovo zadovoljstvo KBS-om opalo za oko 4 procentualnih poena do trenutno najniže tačke od 2% od novembra 2010.

• Sveukupno, nije došlo do velike promjene u proporciji onih koji vjeruju da su bili diskriminisani u proteklih šest mjeseci, između novembra 2010. i juna 2011.